Αλλάξτε στάση ύπνου στα βρέφη

images_0aaaaaa1aabbastasi.jpg

Το σε ποιά στάση θα πρέπει να κοιμούνται τα μωρά είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί και απαντηθεί πολλές φορές και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Και αν εσείς έχετε μείνει στη σύσταση να κοιμάται το μωρό σας στο πλάι, γράψτε λάθος.

Τώρα, πλέον, οι ειδικοί θεωρούν πως η πιο καλή λύση για ασφαλή ύπνο των βρεφών είναι η τοποθέτησή τους ανάσκελα μέσα στην κούνια τους που θα πρέπει να έχει σκληρό στρώμα, στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς.

Συγκεκριμένα αυτή είναι η νέα σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η οποία αρκετά χρόνια πριν το 1992 είχε συστήσει στους γονείς να τοποθετούν τα βρέφη τους είτε σε ύπτια θέση είτε στο πλάι αλλά σε καμία περίπτωση μπρούμυτα το βράδυ, προκειμένου να αποφεύγεται ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Αναθεωρώντας την αρχική της εκτίμηση η Ακαδημία προτείνει τώρα τα μωρά ως ενός έτους να κοιμούνται μόνο ανάσκελα, τονίζοντας ότι ο ύπνος στο πλάι δεν είναι ασφαλής. Οι ειδικοί της Ακαδημίας συνιστούν πάντως στους γονείς να τοποθετούν τα παιδιά τους μπρούμυτα για μικρά χρονικά διαστήματα και υπό επίβλεψη μόνο όταν είναι ξύπνια.

Οδηγίες για μεγαλύτερη ασφάλεια

Εξάλλου στην έκθεση περιλαμβάνονται 18 οδηγίες που έχουν ως στόχο να καθοδηγήσουν γονείς, βρεφονηπιαγωγούς και όλους όσοι φροντίζουν τα βρέφη ώστε τα μικρά να μην κινδυνεύουν από ασφυξία και από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση μαλακών αντικειμένων, όπως μαξιλάρια, παπλώματα, αρκουδάκια και πάντες στις κούνιες.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι τα βρέφη δεν πρέπει να κοιμούνται τακτικά στα βρεφικά καθίσματα του αυτοκινήτου ή στα καροτσάκια τους, ούτε σε κρεβάτια στα οποία υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ασφυξίας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr