Tα ζυμαρικά τελικά ΔΕΝ παχαίνουν!

images_0aaaaaaazima.jpeg

Όχι, οι Ιταλοί δεν έβγαλαν μόνοι τους μια τέτοια «φήμη» για να μπορούν να καταναλώνουν τις αγαπημένες τους μακαρονάδες με κάθε ευκαιρία! Με επικεφαλής έναν Έλληνα διατροφολόγο – ερευνητή  διεξήγαγαν μια μελέτη με στόχο την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία και την ρύθμιση του βάρους και βρήκαν ότι τα ζυμαρικά, τα οποία είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής μαζί με τα όσπρια, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο ΔΕΝ είναι εχθρός της σιλουέτας μας, αντίθετα μας βοηθούν να παραμείνουμε αδύνατοι και υγιείς!

Επιστήμονες από την Ιταλία με επικεφαλής τον διατροφολόγο Γεώργιο Πούνη, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, στο Ποτσίλι,  υποστηρίζουν ότι τα ζυμαρικά όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά βοηθούν στο αδυνάτισμα όταν καταναλώνονται στις ανάλογες ποσότητες και σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα που κρατούν την καμπύλη του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η μελέτη αφορούσε 23.366 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών απ’ όλη την Ιταλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Nutrition & Diabetes», ζητήθηκε σε ορισμένους από τους εθελοντές να κρατήσουν λεπτομερή ημερολόγια διατροφής και σε άλλους εθελοντές πήραν μόνο συνεντεύξεις για την διατροφή τους.

Και στις δύο περιπτώσεις, συνέκριναν την καθημερινή κατανάλωση ζυμαρικών με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα), καθώς και την αναλογία μέσης-ισχίων τους.

Και στα δύο φύλα, η κατανάλωση ζυμαρικών σχετιζόταν με καλύτερη συμμόρφωση στις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, αφού πέραν των ίδιων των ζυμαρικών, οι εθελοντές είχαν για ευνόητους λόγους αυξημένη πρόσληψη τομάτας και προϊόντων τομάτας, κρεμμυδιών, σκόρδου, ελαιολάδου και τυριού.

Επιπλέον, και στα δύο φύλα η κατανάλωση ζυμαρικών σχετιζόταν αρνητικά με τον ΔΜΣ, δηλαδή οι εθελοντές που έτρωγαν συστηματικά ζυμαρικά ήταν πιο αδύνατοι απ’ ό,τι όσοι τα κατανάλωναν σπανίως έως καθόλου.
Ποια είναι η ιδανική ποσότητα για να μην παχύνω;

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη, η κατανάλωση ζυμαρικών δεν σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά μάλλον ισχύει το αντίθετο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

«Στην πραγματικότητα, συμβάλλουν σε πιο υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος, χαμηλότερη περίμετρο μέσης και καλύτερη αναλογία μέσης-ισχίων».

Ωστόσο ως φαίνεται έχει σημασία η ποσότητα που καταναλώνει κανείς: σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει η ίδια ερευνητική ομάδα τον Απρίλιο στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας, η βέλτιστη ημερήσια ποσότητα για φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι τα 54 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 73 γραμμάρια για τους άνδρες – πολύ μικρότερη, δηλαδή, από αυτήν που οι περισσότεροι συνηθίζουν να τρώνε.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε μισό φλιτζάνι ζυμαρικά για τις γυναίκες και ¾ φλιτζανιού για τους άντρες. Κατά συνέπεια, τα ζυμαρικά δεν είναι ένα «απαγορευμένο τρόφιμο, που «χαλάει» τη σιλουέτα μας. Είναι απλώς ένα τρόφιμο όπως το ψωμί, τα παξιμάδια ή το ρύζι, το οποίο θα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα ως συνοδευτικό του κρέατος, του αυγού, του τόνου και της σαλάτας.

Τι θα λέγατε για μια καλοκαιρινή μακαρονάδα με φρέσκα ντοματίνια, μυρωδάτο βασιλικό και παρθένο ελαιόλαδο; Και φυσικά για να κρατήσουμε χαμηλά το σάκχαρο του αίματος θα χρειαστεί να προσθέσουμε στο πιάτο μας μια ζωική πρωτεΐνη την οποία που θα βρούμε; Στο τριμμένο κίτρινο τυρί

Προσθέστε άφοβα λίγη παρμεζάνα ή φέτες από άπαχο χοιρινό και απογειώστε τη γεύση του πιάτου σας χωρίς ενοχές!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος