H πολύτιμη δράση του μητρικού θηλασμού

images_0aaaaaabreastfee.png

Το πρώτο έτος ζωής του βρέφους αποτελεί σημαντικό σταθμό για την ανάπτυξη του καθώς αυτό τριπλασιάζει το βάρος του φτάνοντας τα 10 κιλά περίπου μέχρι τα πρώτα του γενέθλια.


 
Ο αποκλειστικός θηλασμός αποτελεί τον ιδανικό τρόπο σίτισης για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του εμβρύου ενώ από τους 6 έως τους 12 μήνες το βρέφος θα πρέπει να σιτίζεται με μητρικό γάλα και συμπληρωματικές τροφές που εισάγωνται σταδιακά ανά μήνα ζωής.
 
Δυστυχώς, παρότι η σημασία του μητρικού θηλασμού έχει πλέον γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, οι μελέτες δείχνουν πως μόλις 1στις 5 γυναίκες θηλάζει για 12 μήνες το βρέφος ενώ 1 στις 3 γυναίκες θηλάζει ακόμα στους 6 μήνες. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 70-80% των γυναικών ξεκινούν να θηλάζουν το βρέφος από τη στιγμή της γέννησης. Τί είναι όμως αυτό που τις κάνει να σταματούν πρόωρα;
 
Μερικές από τις συχνότερες αιτίες αναφέρονται παρακάτω:
 

      Ελλειπής ενημέρωση γύρω από τα οφέλη του θηλασμού.
      Επιστροφή στην εργασία που αποτρέπει το απαιτητικό ωράριο του θηλασμού.
      Αβεβαιότητα σε σχέση με το αν το βρέφος καταναλώνει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος.
      Προβλήματα με τη θηλή.
      Ντροπή σε σχέση με τη διαδικασία του θηλασμού σε δημόσιο χώρου.
      Δυσκολία του βρέφους σε σχέση με τη λήψη γάλακτος.

 
Όλες οι προαναφερόμενες αιτίες μπορούν να ξεπεραστούν με την κατάλληλη βοήθεια ειδικών (παιδιάτρου, μαίας, σύμβουλου θηλασμού) προκειμένου η νέα μητέρα να μπορέσει με επιτυχία να θηλάσει το νεογνό της. Εξάλλου αξίζει τον κόπο, αν αναλογιστούμε την πολύτιμη αξία του μητρικού θηλασμού.

Πηγή : http://www.somaygies.gr/