Όλο και πιο ανθεκτική η γονόρροια στα αντιβιοτικά

images_0aaaaaagonol.png

Μια ολόκληρη κατηγορία αντιβιοτικών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός από τα κύρια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), της γονόρροιας, επειδή έχει αναπτύξει «υψηλά επίπεδα αντίστασης», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η γονόρροια συνήθως προκαλεί πόνο κατά την ούρηση και παράγει ένα παχύ πράσινο ή κίτρινο υγρό, αλλά μερικές φορές δεν προκαλεί ιδιαίτερα εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα και επίσης να προκαλέσει τύφλωση στο έμβρυο μιας μολυσμένης μητέρα.

Κάποτε θεραπευόταν απλά με μία δόση αντιβιοτικού, αλλά τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια έχουν εξελιχθεί και αναπτύξει ανθεκτικότητα στα φάρμακα.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η ταχεία αύξηση της αντίστασης της βλεννόρροιας «εγείρει ανησυχίες για την ενδεχόμενη ανάπτυξη ανίατης λοίμωξης, με σοβαρές συνέπειες στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία», επαναλαμβάνοντας μια προειδοποίηση που εκδόθηκε από άλλους ειδικούς πέρυσι.

Στη δήλωσή του, ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι κινολόνες, ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος που συνήθως προορίζεται για την αντιμετώπιση ανθεκτικών στελεχών της νόσου, δεν συνιστάται πλέον για την αντιμετώπιση της γονόρροιας: «Μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται και αναπτύσσεται με κάθε κυκλοφορία νέων κατηγοριών αντιβιοτικών για τη θεραπεία της γονόρροιας. Λόγω της ευρείας αντίστασης, παλαιότερα και φθηνότερη αντιβιοτικά έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία της λοίμωξης».

Ο ΠΟΥ συμβούλεψε υγειονομικές αρχές των χωρών να παρακολουθούν τα ανθεκτικά στελέχη της γονόρροιας στον πληθυσμό: «Η νέα κατευθυντήρια γραμμή καλεί τις υγειονομικές αρχές να συμβουλεύουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν όποιο αντιβιοτικό είναι πιο αποτελεσματικό, με βάση τα τοπικά μοτίβα αντίστασης», ανέφερε η δήλωση του ΠΟΥ. «Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν συνιστούν τις κινολόνες για τη θεραπεία της γονόρροιας, λόγω των ευρέων, υψηλών επίπεδων αντίστασης».

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αυξάνεται σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, σε βαθμό που υπάρχουν φόβοι ότι τα αντιβιοτικά τελικά θα καταστούν άχρηστα, επιστρέφοντας την Ιατρική σε μια εποχή που μια απλή γρατσουνιά μπορούσε να αποβεί μοιραία. Σημαντικές εγχειρήσεις, όπως οι μεταμοσχεύσεις, θα γινόταν επίσης αδύνατες, επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης θα ήταν πολύ μεγάλος.

Πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν τις λοιμώξεις από υπερανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/