Το χωριό των αιωνόβιων

images_0aaaaaabaiono.jpg

Το Ακιαρόλι στη νοτιοδυτική Ιταλία δεν είναι ένα συνηθισμένο μέρος. Είναι ο τόπος κατοικίας ενός ασυνήθιστα υψηλού αριθμού αιωνόβιων.

Το χωριό έχει πληθυσμό 700 κατοίκων και περισσότεροι από ένας στους 10 είναι άνω των 100 ετών, με αποτέλεσμα να γίνει το επίκεντρο μιας μελέτης η οποία φιλοδοξεί να ανακαλύψει τους παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία των κατοίκων του.

Αφού πέρασαν έξι μήνες στην περιοχή, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Sapineza της Ρώμης και την Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι της περιοχής έχουν ασυνήθιστα καλή κυκλοφορία του αίματος για την ηλικία τους.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από περισσότερους από 80 κατοίκους και ανακάλυψε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αδρενομεδουλλίνης, μια ορμόνη που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία. Τα επίπεδα της αδρενομεδουλλίνης ήταν παρόμοια με αυτά που κανονικά υπάρχουν σε ανθρώπους 20 και 30 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης μπορεί να προκαλέσουν συστολή στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν και σε άλλα σοβαρά θέματα υγείας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ορμόνη βρίσκεται «σε πολύ μειωμένη ποσότητα στα άτομα που μελετήθηκαν και φαίνεται ότι δρα ως ισχυρός προστατευτικός παράγοντας, βοηθώντας τη βέλτιστη ανάπτυξη της μικροκυκλοφορίας».

Παραμένει βεβαίως ακόμη να ανακαλύψουν οι ειδικοί την αιτία του φαινομένου, αν και πιστεύουν ότι συνδέεται στενά με τη διατροφή και την άσκηση. Οι άνθρωποι στο Ακιαρόλι συνηθίζουν να τρώνε ντόπια ψάρια, κουνέλια και κοτόπουλα που εκτρέφουν οι ίδιοι, ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα που καλλιεργούν στις αυλές τους.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι όλοι οι ντόπιοι τρώνε δενδρολίβανο, το οποίο πιστεύεται ότι συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και οι τοπικές ποικιλίες του βοτάνου εξετάζονται στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης έρευνας για τη μακροζωία στην περιοχή.

«Όταν τα ελέγξαμε, βρήκαμε μια ντουζίνα διαφορετικές ενώσεις σε αυτά. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα οξέα βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Δρ Alan Maisel, καρδιολόγος από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Επιπλέον, οι κάτοικοι της περιοχής υποφέρουν από λιγότερες ασθένειες από άλλους κατοίκους δυτικών χωρών. «Βρήκαμε ότι δεν έχουν το είδος των χρόνιων παθήσεων που βλέπουμε στις ΗΠΑ, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και η νόσος του Αλτσχάιμερ» είπε ο Δρ Maisel. «Έχουμε παρατηρήσει επίσης, ότι δεν πάσχουν από καταρράκτη: Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ, αν είναι πάνω από 80, έχουν καταρράκτη. Εδώ, δεν είδαμε κανένα».

Το Ακιαρόλι, 136 χιλιόμετρα νότια της Νάπολης, βρίσκεται στην περιοχή όπου ο αμερικανός διατροφολόγος Ancel Keys ανέφερε την υψηλότερη συγκέντρωση αιωνόβιων στον κόσμο το 1950, καθώς προσπαθούσε να βρει αποδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή συνέβαλε στην μακροζωία. Μετακόμισε στην περιοχή με τη σύζυγό του και έζησε μέχρι 100 ετών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr