Το ξενύχτι θέλει λιπαρό φαγητό

images_0aaaaaabhang.jpg

Έχετε αναρωτηθεί κι εσείς γιατί ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν την έλλειψη ύπνου με την αύξηση βάρους; Ή γιατί τα άτομα που δουλεύουν σε βάρδιες, το βράδυ έχουν την τάση να αναζητάνε πιο λιπαρές και πλούσιες θερμιδικά τροφές; Ή ακόμα γιατί μετά από ένα ξενύχτι αναζητάτε ένα “βρώμικο” στην πλατεία Μαβίλη;

Μια πιθανή απάντηση φαίνεται να δίνει μία νέα έρευνα που διεξήχθη από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports. Σύμφωνα με τη μελέτη, που είναι η πρώτη στο είδος της, χάνοντας ακόμα και μία νύχτα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της δραστηριότητας του εγκεφάλου αυξάνοντας την επιθυμία να καταναλώσουμε περισσότερα λιπαρά την επόμενη ημέρα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας που εμφανίζεται στα άτομα με διαταραχές ύπνου σε συστημαντική βάση, λόγω της κατανάλωσης περισσότερων λιπαρών. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι σημαντική γιατί δίνει έναν πιθανό μηχανισμό που απαντά στο γιατί η χρόνια έλλειψη επαρκών ωρών ύπνου σχετίζεται με το αυξημένο βάρος, και δηλώνουν ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία.

Η σχέση της έλλειψης ύπνου με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, έχει αναδειχθεί μέσα από επιδημιολογικές μελέτες (μελέτες παρατήρησης) και επιβεβαιωθεί από κλινικές μελέτες, που μπορούν να αποδείξουν σχέσεις αιτίου – αποτελέσματος. Οι πιθανοί λόγοι που έχουν προταθεί κατά καιρούς πολλοί, μεταξύ των οποίων η αύξηση της πείνας και της όρεξης, η διαταραχή τους μετβολισμού και της ορμονικής λειτουργίας (π.χ. αύξηση της κορτιζόλης) και η μείωση της ενεργειακής δαπάνης (χαμηλότερη σωματική δραστηριότητα λόγω μεγαλύτερης κόπωσης).

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζεται κι εσείς προβλήματα ύπνου και βλέπετε παράλληλα τη ζυγαριά να ανεβαίνει συστηματικά, θα πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα το ένα να επηρεάζει το άλλο, και να αναζητήσετε λύση όχι μόνο για το βάρους σας ,αλλά παράλληλα να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε και τα προβλήματα ύπνου που σας ταλαιπωρούν.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr