Προειδοποίηση για διαβήτη η μεγάλη… σιέστα;

images_0aaaaaaa6sieta.jpg

Ο ύπνος για περισσότερο από μία ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για διαβήτη τύπου 2, προειδοποιούν ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι βρήκαν τη σύνδεση μετά από ανάλυση ερευνών παρατήρησης στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 300.000 άνθρωποι.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι τα άτομα με μακροχρόνιες ασθένειες και αδιάγνωστο διαβήτης συχνά αισθάνονται κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά έως τώρα ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι η σιέστα προκαλεί ή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η μεγάλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, παρουσιάστηκε σε μια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, υπήρχε σχέση μεταξύ μεγάλου σε διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας (περισσότερο από 60 λεπτά) και αύξησης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 κατά 45%, σε σύγκριση με την απουσία ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε καμία σχέση με σιέστες που διαρκούν λιγότερο από 40 λεπτά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μεγάλη διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα διαταραγμένου ύπνου τη νύχτα, που ενδεχομένως να προκαλείται από υπνική άπνοια. Αυτή η διαταραχή ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακών προβλήματα και άλλων μεταβολικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη τύπου 2.

Η στέρηση ύπνου, εξαιτίας αυξημένων ωρών εργασίας ή κοινωνικής ζωής, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Αλλά είναι επίσης δυνατό, οι άνθρωποι που ήταν λιγότερο υγιείς ή στα αρχικά στάδια του διαβήτη να κοιμόταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι μικρότερες σιέστες, αντίθετα, είναι πιο πιθανό να αυξήσουν την εγρήγορσή μας και τις κινητικές δεξιότητές μας, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Ο Naveed Sattar, καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είπε ότι υπάρχουν πλέον πολλά στοιχεία για κάποιου είδους σχέση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και του διαβήτη: «Είναι πιθανό οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε διαβήτη να προκαλούν υπνηλία. Ανάμεσά τους, τα ελαφρώς υψηλά επίπεδα σακχάρου, συνεπώς ο μεγάλος σε διάρκεια ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι προειδοποίησης για εμφάνιση διαβήτη».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/