Λόρδωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

images_30_lordosis03.jpg

Μία πολύ συχνή κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά την σπονδυλική στήλη και τη στάση του σώματος είναι η λόρδωση. Ουσιαστικά ο όρος λόρδωση αναφέρεται στην προς τα μέσα καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και η υπερβολική καμπυλότητα του κάτω μέρος της πλάτης είναι επίσης γνωστή ως οσφυϊκή λόρδωση.

Τι προκαλεί την λόρδωση;

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι η λόρδωση δεν αποτελεί ακριβώς πάθηση από μόνη της, αλλά στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης της σπονδυλικής στήλης, συνήθως της κύφωσης.

Η λόρδωση ωστόσο μπορεί να προκληθεί από πολλά ακόμη αίτια, μεταξύ των οποίων η εγκυμοσύνη, αλλά και η παχυσαρκία, αφού η κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης έρχεται να υποστηρίξει την αύξηση του κοιλιακού όγκου.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η κατάσταση αυτή είναι εύκολο να εντοπιστεί, αν ζητήσουμε από το άτομο που πάσχει από λόρδωση να ρουφήξει την κοιλιά του, αφού σε τέτοια περίπτωση, η σπονδυλική στήλη επανέρχεται στιγμιαία στη σωστή της θέση και το άτομο φαίνεται σαν να ψηλώνει.

Επιπλέον η λόρδωση επιφέρει κάποια προβλήματα και ενοχλήσεις στην σπονδυλική στήλη και γενικότερα στο μυοσκελετικό σύστημα του ατόμου, που είναι ενδεικτικές για την κατάσταση του. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Έντονος πόνος στη μέση ή την πλάτη
  • Δυσκολία του ατόμου να κάνει ορισμένες κινήσεις
  • Αίσθημα κόπωσης στα πόδια ή τη μέση
  • Ανόμοιο ύψος ώμων ή γοφών

Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;
Για να αντιμετωπιστεί η λόρδωση, πρέπει ουσιαστικά να αντιμετωπιστεί πρωτίστως η αιτία που την προκαλεί, είτε αφορά την κύφωση, είτε την παχυσαρκία, είτε μία παροδική κατάσταση όπως η εγκυμοσύνη. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που μπορούν να γίνου και να βοηθήσουν το άτομο να ανακουφιστεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα, αλλά και ορισμένα βοηθητικά στοιχεία, όπως οι κηδεμόνες, που βοηθούν στην αντιμετώπιση ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης.

Το κέντρο Spondylos Laser Spine Lab κατέχει τα ινία στην αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων και μπορεί να σας δώσει τη λύση.