Αντιμετώπισης κήλης και χολολιθίαση – Ποιες είναι οι μέθοδοι;

images_30_143163-laparoskopisi.jpg

Ιδιαίτερα συνηθισμένες στις μέρες μας είναι οι επεμβάσεις γενικής χειρουργικής που αφορούν διάφορα μέλη του σώματος. Δύο από τις πιο συχνές, είναι η αφαίρεση κήλης και χολής. Λαμβάνοντας υπόψιν τις σύγχρονες εξελίξεις τον τομέα της χειρουργικής, υιοθετώντας την λαπαροσκοπική μέθοδο, οι επεμβάσεις αυτές στις μέρες μας μοιάζουν ρουτίνας, προσφέροντας γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία.

Περίπτωση κήλης

Η κήλη είναι πολλές φορές εμφανής, αφού παρουσιάζεται σαν εξόγκωμα σε κάποιο μέρος του σώματος, σαν να προβάλλει μία μάζα ιστών. Στην αρχή δεν προκαλεί καμία δυσφορία, ενώ όσο περνάει ο καιρός μπορεί να αυξομειώνεται. Σε αυτό το στάδιο είναι ιδανικό να αφαιρείται για να εξαφανιστεί οποιαδήποτε περίπτωση επιπλοκής, όπως νευρώσεις ή περίσφιξη, η οποία μπορεί να είναι κρίσιμη για την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

Ο χειρουργός στην περίπτωσή σας θα καθορίσει αν είστε κατάλληλοι υποψήφιοι για την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης. Από τη στιγμή που οποιαδήποτε μορφή κήλης αντιμετωπιστεί χειρουργικά, αυτό σημαίνει ότι:

  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος
  • Το άτομο επιστρέφει στις καθημερινές του ασχολίες μετά από λίγες μέρες
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο
  • Η εγχείρηση είναι αναίμακτη

Περίπτωση χολής

Συνήθως εμφανίζεται σαν ένας μικρός πόνος στην άνω δεξιά κοιλία, ο οποίος μπορεί να γίνει έντονος, προκαλώντας στον ασθενή πυρετό και τάση προς εμετό. Οι πέτρες στην χολή ή αλλιώς χολολιθίαση είναι ένα πρόβλημα το οποίο απαιτεί επέμβαση. Η εγχείρηση γίνεται με λαπαροσκόπιο, το οποίο περνάει μέσα από πολύ μικρές οπές αφαιρώντας τις πέτρες.

Είναι ελάχιστες οι φορές που η χολολιθίαση αντιμετωπίζεται με κανονική τομή, άρα και ανοιχτή επέμβαση. Ο γιατρός, λαμβάνοντας υπόψιν τις προεγχειρητικές εξετάσεις με την γενικότερη κατάσταση του ασθενούς παίρνει απόφαση σχετικά με την φύση της επέμβασης. Διαβάστε περισσότερα εδώ σχετικά με τη χολολιθίαση, γνωστή και με τον όρο «πέτρες στη χολή».

Συγκεκριμένη διατροφή

Η διατροφή, μετά από την επέμβαση ακολουθεί συγκεκριμένες γραμμές. Ο ασθενής ξεκινάει την λήψη τροφής από το στόμα με σούπες, λίγο ρύζι και ελάχιστο κρέας. Επίσης πίνουν αρκετό νερό και χυμούς, προσέχοντας τα τρόφιμα να μην είναι όξινα.

Δείτε περισσότερα για τις πέτρες στην χολή και για την κήλη μέσα από την ιατρική ιστοσελίδα stratopoulos.gr.