Εσύ πως προτιμάς να πίνεις τη μπίρα;

images_0aaaaaabira.jpg

Ανεξαρτήτως τύπου και χρώματος, η μπίρα αποτελεί μία αγαπημένη συνήθεια ανδρών και γυναικών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο τρόπος που πίνεται είναι ένα ζήτημα που απασχολούσε από παλιά τους φανατικούς της οπαδούς. Αλήθεια γνωρίζατε ότι ο τρόπος σερβιρίσματος κρύβει μια ολόκληρη «ιεροτελεστία»;

Η τέχνη του σερβιρίσματος
Για να απολαύσετε στο μέγιστο τη γεύση και το άρωμα της αγαπημένης σας μπίρας, φροντίστε το κουτάκι ή το μπουκάλι της να συνοδεύεται από ένα ποτήρι. Σερβίρετε τη στο ποτήρι από γωνία 45 μοιρών, και προτιμήστε να την καταναλώσετε όταν βρίσκεται στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η θερμοκρασία σερβιρίσματος της μπίρας διαφέρει από χώρα σε χώρα, ¬ανάλογα με το είδος της αλλά και τις προτιμήσεις σας. Εάν θέλετε να απολαύσετε εκτός από τη γεύση και τα αρώματά της προτιμήστε τη δροσερή. Φροντίστε, λοιπόν, το ποτήρι σας να μην είναι παγωμένο, καθώς όταν ο πάγος λιώσει θα νερώσει τη μπίρα, ενώ το παγωμένο τοίχωμα θα αναισθητοποιήσει τις γευστικές απολήξεις της γλώσσας σας. Επομένως, στην περίπτωση που η γεύση είναι προτεραιότητάς σας, τοποθετήστε το ποτήρι στο ψυγείο και όχι σε καταψύκτη, ενώ αν πάλι βασική σας ανάγκη είναι η δροσερή αίσθηση… τότε απολαύστε τη παγωμένη!

Εκτός από τη θερμοκρασία, ο τρόπος σερβιρίσματος της μπίρας και συγκεκριμένα η δημιουργία αφρού ή όχι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη γεύση και τα αρώματά της. Σερβίρετε τη μπίρα σας δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα αφρού 2-3 εκατοστών. Με τον τρόπο αυτό ο αφρός, εμποδίζει την επαφή του αγαπημένου σας ποτού με το οξυγόνο και έτσι καταφέρνετε να διατηρήσετε τη δροσιά και τα αρώματά της για περισσότερη ώρα.

«Ντύστε» κατάλληλα τη γεύση
Οι εκλεκτικοί του είδους ξέρουν πως δεν ταιριάζουν όλες οι μπύρες με όλα τα εδέσματα. Επιλέγοντας τον κατάλληλο τύπο μπίρας μπορείτε να ζήσετε εκρηκτικούς γευστικούς συνδυασμούς με συγκεκριμένα είδη πιάτων. Συνοπτικά… «ταιριάξτε» τα ζυμαρικά ή το κοτόπουλο με μια μπίρα τύπου lager, την ποικιλία τυριών με μια μοναστηριακή, τα ψάρια με pilsener και τα θαλασσινά με μία stout, ενώ τα αλλαντικά και τα λουκάνικα με μια weiss.

Επιλέγοντας το ποτήρι…
Μπορεί η παράδοση στην Ελλάδα να θέλει τους καλοφαγάδες να γνωρίζουν καλά την ποικιλία ποτηριών στα κρασιά, το ούζο και το τσίπουρο, όμως θα έλεγε κανείς πως το θέμα της επιλογής ποτηριού είναι πολύ πιο σημαντικό όταν έρχεται ο λόγος στην μπίρα. Αρκεί να κάνετε μια μικρή επίσκεψη σε ένα ενημερωμένο bar για να αντιληφθείτε την ιεροτελεστία! Κι αυτό γιατί το σωστό σερβίρισμα αναδεικνύει το άρωμα και το χρώμα της μπίρας, επιτρέποντας στις αισθήσεις της όρασης και της όσφρησης να συμμετέχουν πιο ενεργά, ενώ παράλληλα βοηθά να ελέγχετε και τον αφρό της. Οι ελαφριές, καθώς και οι ξανθιές μπύρες όπως η lager και pilsener, συνήθως τοποθετούνται σε ψηλό ποτήρι που λεπταίνει προς τα κάτω. Συχνά θα σας τις σερβίρουν και σε ένα ποτήρι τύπου τουλίπα, που βοηθάει στο να γεύεστε ταυτόχρονα τόσο τη μπίρα, όσο και τον αφρό της. Οι μπίρες τύπου weiss, σταρένιες με θολό χρώμα, αναδεικνύουν καλύτερα τη γεύση τους σε ψηλά ποτήρια, στενά στη βάση με φαρδύ στόμιο, ώστε να διατηρείται ο πυκνός αφρός αλλά και το άρωμά τους.

Οι μπίρες, τύπου ale, συχνά σερβίρονται σε ευθεία ποτήρια που το τελείωμα τους έχει μικρότερη διάμετρο (pints). Τέλος, στα ποτήρια τύπου chalice, υπάρχει ένα βαθούλωμα στον πάτο του ποτηριού, προκειμένου να δημιουργείται συνεχής παραγωγή φυσαλίδων που θα απελευθερώνουν όσο ανεβαίνουν τους αρωματικούς εστέρες της μπίρας.

Την επόμενη φορά δοκιμάστε να δώσετε έμφαση στην ιεροτελεστία της μπίρας και μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, όπως η μπίρα, όταν γίνεται με μέτρο φαίνεται να έχει και ευεργετική δράση για την υγεία μας. Μείνετε λοιπόν πιστοί στις συστάσεις που μιλούν για κατανάλωση μίας μερίδας αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 για τους άντρες και θυμηθείτε πως η μερίδα της μπίρας ανέρχεται στα 330ml.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr