Επεξεργασία γονιδίων μειώνει τους όγκους

images_0aaaaaaa5ogos.jpg

Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο για την επεξεργασία των γονιδίων κατάφεραν να ανακόψουν την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια.

Το Crispr-Cas9 είναι ένα σύστημα αποκοπής και επικόλλησης DNA, που οι επιστήμονες έχουν δανειστεί από τη φύση – τα βακτήρια το χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το ξένο DNA των ιών.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να το χρησιμοποιούν στο εργαστήριο για να στοχεύουν και να αποκόπτουν ελαττωματικό DNA σε ανθρώπινα κύτταρα, που προκαλεί ασθένειες.

Στην συγκεκριμένη έρευνα, το Crispr-Cas9 αντικαθιστά το επιβλαβές τμήμα του DNA με νέο γενετικό κώδικα ο οποίος σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τα υγιή σώα και αβλαβή. Τα ποντίκια με το επαναπρογραμματισμένο γενετικό κώδικα, ανέπτυξαν όγκους που ήταν κατά πολύ μικρότεροι από ό, τι οι όγκοι στα ποντίκια που δεν έκαναν αυτή τη θεραπεία.

Οι εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Methods «πολλά υποσχόμενη», διευκρινίζουν όμως ότι είναι ασαφές ακόμα αν η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να είναι αποτελεσματική σε ανθρώπους.

Ο Δρ Weiren Huang, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Shenzhen στην Κίνα, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το Crispr-Cas9 για να επαναπρογραμματίσουν ένα «μονοπάτι» δίνει σήμα στα κύτταρα που κανονικά τροφοδοτεί την ανάπτυξη του όγκου σε ποντίκια.

Ο Δρ Chris Lord, ένας ειδικός στα γονίδια από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε: «Το κλειδί για την μεταφορά αυτής της τεχνικής στην κλινική ιατρική, θα είναι να δούμε πόσο συγκεκριμένη θα είναι η ενεργοποίηση Crispr στα καρκινικά κύτταρα και πόσο ακριβής, από άποψη γονιδίων, θα είναι η διαδικασία κοπής με το σύστημα Crispr».

Η όλη διαδικασία δεν είναι δυστυχώς χωρίς κινδύνους. Ενώ είναι αποτελεσματική, η διαδικασία του «μοντάζ» του DNA είναι λιγότερο από τέλειο και μπορεί κατά την εφαρμογή της να κοπεί περισσότερο DNA από ότι πρέπει.

Αυτές οι ανεπιθύμητες, εκτός στόχου αποκοπές, θα μπορούσαν να μεταβάλουν άλλα σημαντικά γονίδια, προκαλώντας άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως ακούσια ενεργοποίηση του καρκίνου, για παράδειγμα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/