Γιατί τα δάχτυλά σας είναι παγωμένα;

images_0aaaaaaafrpozen.jpeg

Το να νιώθετε μια ψύχρα στα δάχτυλά σας μια κρύα μέρα του χειμώνα, είναι απόλυτα φυσιολογικό (ανάλογα με το κυκλοφορικό σύστημα του καθενός) : τα άκρα τείνουν να είναι λίγο πιο δροσερά, επειδή το σώμα στέλνει περισσότερο αίμα και ζεστασιά πρώτα στα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες. Ωστόσο, αν τα δάχτυλά σας είναι συνεχώς παγωμένα, ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες, ίσως να υπάρχει κάποιος άλλο λόγος. Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους:


Φαινόμενο Raynaud

Πρόκειται για μια διαταραχή που σχετίζεται με τα κρύα δάχτυλα: στο φαινόμενο Raynaud παρατηρείται στένωση των αιμοφόρων αγγείων στα δάχτυλα των χεριών – και ορισμένες φορές στα δάχτυλα των ποδιών, τα αυτιά και τη μύτη- όταν κάνει κρύο ή ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση άγχους. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, τα δάκτυλα γίνονται αρχικά άσπρα και στη συνέχεια μπλε, καθώς το αίμα κυλάει με δυσκολία ή και καθόλου στην περιοχή. Το χρώμα και η κυκλοφορία επανέρχονται όταν τα αγγεία «ξανανοίξουν». Αν και δεν γνωρίζουμε τι το προκαλεί, το θετικό είναι ότι πρόκειται απλώς για μια ενόχληση και όχι για κάποιον πραγματικό κίνδυνο. Πιο χοντρά ρούχα και γάντια όταν πρόκειται να εκτεθούμε στο κρύο και μείωση του στρες, είναι αρκετά για να το αντιμετωπίσουμε.

Υποθυρεοειδισμός

Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε κρύα δάχτυλα εάν ο θυρεοειδής αδένας μας δεν λειτουργεί σωστά. Ο θυρεοειδής είναι ουσιαστικά ο θερμοστάτης του σώματος και όταν υπολειτουργεί, οι περισσότερες από τις λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται και προκαλούνται συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκοιλιότητα, αύξηση του σωματικού βάρους και βεβαίως, παγωμένα δάχτυλα.

Προβλήματα στο κυκλοφορικό

Πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα του αίματος εμφανίζεται όταν η ροή του γεμάτου θρεπτικά συστατικά και οξυγόνου αίματος μειώνεται, λόγω περιορισμένης ικανότητας της καρδιάς (σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας), εμποδίων στη ροή του αίματος (όπως οι θρόμβοι σε αρτηρίες ή τριχοειδή αγγεία) ή εξαιτίας άλλων αιτιών. Όταν η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αρκετό αίμα σε όλο το σώμα όπως πρέπει, το νιώθουμε στα χέρια και τα πόδια μας, ως ψύχρα ή μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, καθώς είναι τα πιο απομακρυσμένα σημεία του σώματος.

Αναιμία

Εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια ή το ποσό της αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας είναι χαμηλό. Η αναιμία οδηγεί σε μείωση της παροχής οξυγόνου στο σώμα, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει κρύα χέρια. Ανάμεσα στις πιθανές αιτίες για την αναιμία είναι η έλλειψη σιδήρου λόγω κακής διατροφής, η απώλεια αίματος και οι πεπτικές διαταραχές. Εκτός από την κρύα χέρια, η αναιμία μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους, ζαλάδες και χλωμό δέρμα.

Έλλειψη βιταμίνης Β12

Βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια απλή εξέταση αίματος είναι ικανή να αποκαλύψει αν η έλλειψη βιταμίνης Β12 ευθύνεται για τα παγωμένα σας δάχτυλά.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι χαμηλή, η κυκλοφορία του αίματος φροντίζει να αιματώνονται σωστά τα ζωτικά όργανα, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει αρκετό αίμα στα άκρα. Άλλα συμπτώματα της υπότασης είναι οι ζαλάδες, η θολή όραση, η κόπωση και η ναυτία. Αν υποψιάζεστε ότι αυτή είναι η αιτία για τα κρύα χέρια σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/