Γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση: Δύο σωτήριες εξετάσεις

images_30_gastr.JPG

Η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση, όσο κι αν μας «τρομάζουν» είναι δύο εξετάσεις απαραίτητες και συχνά αποδεικνύονται σωτήριες για τους ασθενείς.

Η υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα και καθώς μεγαλώνουμε είναι όλο και πιο πιθανό να εμφανίσουμε δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν αλλά και να μας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην πορεία της ζωής μας.

Για το λόγο αυτό, οι τακτικές εξετάσεις αλλά και η επιπλέον διερεύνηση οποιουδήποτε ύποπτου προβλήματος στο γαστρεντερικό μας σύστημα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι η κάθε μία από τις εξετάσεις και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε έγκαιρα επικίνδυνες παθήσεις.

Εξετάζοντας το στομάχι
Η γαστροσκόπηση είναι μία εξέταση απαραίτητη
 για να εντοπιστούν παθήσεις που αφορούν το στομάχι, τον οισοφάγο και γενικά το ανώτερο πεπτικό σύστημα του οργανισμού μας. Η εξέταση πραγματοποιείται περνώντας έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα με φακό στην άκρη, που ονομάζεται ενδοσκόπιο από το εσωτερικό του οισοφάγου, στο στομάχι και στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλος) προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες ή κακοήθειες στην ευρύτερη περιοχή, που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν πιο σοβαρές παθήσεις.

Μερικές από τις σοβαρές παθήσεις τις οποίες προλαμβάνει η γαστροσκόπηση είναι:

  • Λειτουργική δυσπεψία
  • Καρκίνος οισοφάγου ή καρκίνος στομάχου
  • Οισοφάγος Barrett
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Έλεγχος των εντέρων
Αντίστοιχα η κολονοσκόπηση 
εξετάζει το κατώτερο πεπτικό σύστημα, που αφορά τα έντερα και το ορθό. Κατά την εξέταση, η οποία γίνεται με μέθη, ο γιατρός εισάγει στο ορθό ένα λεπτό εύκαμπτο εργαλείο, το κολονοσκόπιο, που έχει έναν φακό και μία μικρή κάμερα στην άκρη, η οποία τον βοηθάει να δει στο εσωτερικό του εντέρου και να εντοπίσει δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις και προβλήματα.

Με την κολονοσκόπηση, μπορείτε να προλάβετε επικίνδυνες παθήσεις όπως:

  • Πολύποδες & Καρκίνος Παχέος Εντέρου
  • Ελκώδης Κολίτιδα – Νόσος του Crohn
  • Χρόνια Δυσκοιλιότητα

Μην αφήνετε ανησυχητικά συμπτώματα στην τύχη. Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο και κάντε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία σας.