Απολαυστικοί τρόποι για να προλάβεις την δίψα σου μέσα στην ημέρα

images_0aaaaaabdrink.jpg

Το καλοκαίρι μπορεί τυπικά να τελειώνει αλλά η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι πάντα αναγκαία, ώστε να εξισορροπούμε το νερό και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε, μέσω του ιδρώτα ή της αναπνοής μας.
Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη λέξη ενυδάτωση είναι το νερό, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό “μέσο” για να την πετύχουμε. Μπορεί να μην το σκέφτεσαι αλλά όταν πίνεις χυμό, γάλα, καφέ, τσάι και αναψυκτικά, αλλά και όταν τρως φρούτα και λαχανικά καλύπτεις ένα μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών σου σε νερό.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η ημερήσια πρόσληψη 2 λίτρων υγρών για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άντρες, από όλες τις πηγές, επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους. Τους καλοκαιρινούς μήνες, βέβαια, η ποσότητα αυτή αυξάνεται κατά 1 λίτρο περίπου. Μια καλή συνήθεια, λοιπόν, είναι να πίνουμε υγρά σε όλη τη διάρκεια της μέρας και να μην περιμένουμε να νιώσουμε δίψα, καθώς το αίσθημα της δίψας έρχεται όταν έχει επέλθει ήδη μία ήπια αφυδάτωση.

Για να δροσιστείς με γευστικό αλλά και light τρόπο, ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Πατίκας Δημήτρης συμβουλεύει να παρασκευάσεις εύκολα σπιτικά ροφήματα, όπως παγωμένο ανθρακούχο νερό αρωματισμένο με μία φέτα λεμονιού, δυόσμο ή μέντα, ή σπιτική λεμονάδα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (όπως η ασπαρτάμη ή το γλυκαντικό από το φυτό στέβια). Κάποια στιγμή που δεν έχεις χρόνο, μπορείς να επιλέξεις κάποιο έτοιμο ρόφημα, όπως αναψυκτικό τύπου light ή zero, σόδα ή έτοιμο τσάι χωρίς θερμίδες. Η ποικιλία, άλλωστε, βοηθάει στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας υγρών και στην καλύτερη ενυδάτωση, μιας και προσφέρει παράλληλα και μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Η επιλογή είναι στο χέρι σου.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr