Χορεύετε; Καιρός να ξεκινήσετε!

images_0aaaaaaa5dancingcou.jpg

Αν πιστεύετε ότι χορεύοντας γυμνάζονται μόνο τα πόδια, καιρός να αναθεωρήσετε. Όσο απολαμβάνετε τη μουσική, και χωρίς να το καταλάβετε, όλες οι μυϊκές σας ομάδες «δουλεύουν» εντατικά. Χέρια, πόδια, κορμός, κοιλιακοί, πνεύμονες, καρδιά δυναμώνουν και εσείς αποκτάτε σφικτό σώμα, ευλυγισία και μεγαλύτερη αντοχή. Με λίγα λόγια, είναι ο πιο απλός τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας νέο.

«Κάψτε» το!
Ο χορός αποτελεί μία από τις καλύτερες αεροβικές ασκήσεις, ισάξια με το περπάτημα, την κολύμβηση, το ποδήλατο. Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και συμβάλλει στην απώλεια κιλών. Μάλιστα, ανάλογα με το είδος του χορού, την ένταση, την ταχύτητα και φυσικά τα ατομικά σας χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, ηλικία, φύλο), 30 λεπτά συνεχόμενου χορού θα σας βοηθήσουν να «κάψετε»
200-400 θερμίδες.

Τεντωθείτε
Το στρες, η κακή στάση σώματος, η καθιστική ζωή έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή σύσπαση των μυών, π.χ. του αυχένα, των ώμων, της πλάτης. Οι απαλές κινήσεις χορών όπως το οριεντάλ και το βαλς σάς βοηθούν να τεντωθείτε. Έτσι, στην ουσία κάνετε διατάσεις στις ευπαθείς αυτές μυϊκές ομάδες, διατηρείτε την ευλυγισία τους και βελτιώνετε την ευκινησία σας.

Ίσια πλάτη
Μέσα από το χορό διδάσκεστε να στέκεστε και να περπατάτε σωστά, ελέγχοντας το σώμα σας. Οι τονωμένοι μύες βελτιώνουν τη στάση σας και προστατεύουν την πλάτη και τη μέση, που καταπονούνται, αποσυμπιέζοντας τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, που ταλαιπωρούνται καθημερινά.

Μαθήματα ισορροπίας
Η ισορροπία σας βελτιώνεται σημαντικά, καθώς μαθαίνετε να τη διατηρείτε σε κάθε σας βήμα και φιγούρα. Έτσι, ενεργοποιούνται οι στηρικτικοί μύες των σπονδύλων και της λεκάνης, οι οποίοι φυσιολογικά γυμνάζονται δύσκολα. Ταυτόχρονα, προστατεύετε τον κορμό σας και γίνεστε λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Και από μυς;
Κάνοντας τα πρώτα μαθήματα, θα ανακαλύψετε μυς που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν, καθώς γυμνάζετε όλο το σώμα.
➜ Κορμός Μπορεί τα χέρια και τα πόδια να «κλέβουν» την παράσταση, αλλά χρειάζονται ένα γερό κορμό να τα στηρίζει. Ευτυχώς, όλοι οι χοροί γυμνάζουν τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς.
➜ Χέρια και ώμοι Ορισμένοι χοροί, όπως το φλαμένκο και το οριεντάλ, γυμνάζουν περισσότερο από άλλους τα χέρια και τους ώμους, χάρη στις κινήσείς τους με σηκωμένα χέρια.
➜ Πόδια Τα πόδια γυμνάζονται από τη στιγμή που κινείστε. Ωστόσο, με το χορό πραγματοποιείτε και κινήσεις που δεν θα τις κάνατε αν, για παράδειγμα, πηγαίνατε για τρέξιμο στο πάρκο.
➜ Γλουτοί Ορισμένοι χοροί, περισσότερο από άλλους, θα τονίσουν την περιοχή αυτή.

Γερά κόκαλα
Οι πλευρικές κινήσεις που έχουν ορισμένοι χοροί, όπως το mambo και το swing, δυναμώνουν την κνήμη, την περόνη και το μηρό και βοηθούν στην πρόληψη ή στη μείωση του ρυθμού απώλειας οστικής μάζας, που σχετίζεται με την οστεοπόρωση.

Για την ψυχη!
Η μουσική και ο χορός συμβάλλουν στην ψυχική σας ανάταση και σας βοηθούν είτε να ξεσπάσετε είτε να ηρεμήσετε. Επιπλέον, μέσα από τις αλλαγές στο σώμα σας, βλέπετε την εικόνα σας να βελτιώνεται και αυτό ανεβάζει την αυτοπεποίθησή σας.

Κάντε γνωριμίες!
Ο χορός είναι φαινόμενο κοινωνικό. Ξεπεράστε, λοιπόν, τις ντροπές και «χρησιμοποιήστε» τον για να «ανοιχτείτε» και να γνωρίσετε κόσμο. Μάλιστα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες.

Μνήμη ελέφαντα
Ο χορός αποτελεί εξαιρετική άσκηση για το μυαλό, αφού απαιτεί να θυμάστε βήματα, να συνεργάζεστε με άλλους, ενώ συνεχώς μαθαίνετε κάτι καινούργιο. Έτσι, βελτιώνεται η μνήμη σας και διατηρείται νέο το μυαλό.

Τι λένε οι έρευνες
Waltz για την καρδιά Ο μεγαλοπρεπής αυτός χορός φαίνεται να βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, την αναπνοή και γενικά την ποιότητα ζωής ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με ιταλούς ερευνητές.
Salsa για την κατάθλιψη Βρετανική έρευνα έδειξε ότι ο χορός αυτός μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να αμβλύνει τα συμπτώματα αυτών που υποφέρουν από κατάθλιψη.
Χορός για την άνοια Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ο χορός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, ακόμα και Αλτσχάιμερ, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τι κερδίζει τους Έλληνες

Οι «αριστοκρατικοί»
Η κατηγορία των ballroom dances πήρε το όνομά της από τις μεγάλες σάλες στις οποίες χόρευαν οι ευρωπαίοι αριστοκράτες το 18ου αιώνα.

Waltz (βιενέζικο, μοντέρνο). Θεωρείται ο χορός της ισορροπίας, την οποία βελτιώνετε μέσα από τα συνεχόμενα ανεβάσματα και κατεβάσματα στις μύτες των ποδιών, τις πλάγιες κάμψεις και τις στροφές. Αποτελεί εξαιρετική γυμναστική για τα πόδια.

Foxtrot Το στήσιμο του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και ο κορμός αποκτά καλή δυναμική. Η κίνηση προέρχεται από τα πόδια και τη λεκάνη. Βελτιώνει την ισορροπία και σας μαθαίνει να ελέγχετε τις κινήσεις σας, καθώς και να αναπνέετε διαφραγματικά.

Tango Οι ρίζες του βρίσκονται στην Αργεντινή. Ο «χορός του πάθους» απαιτεί κινήσεις κοφτές και, όπως και στους προηγούμενους χορούς, τα βήματα προς τα πίσω γυμνάζουν το πίσω μέρος των μηρών και τους γλουτούς διαφορετικά από ό,τι αν τρέχατε σε ένα διάδρομο.

Οι «εξωτικοί»
Μπορεί να τους γνωρίζετε ως λάτιν χορούς, ωστόσο οι ρίζες τους χάνονται στην Αφρική.
Rumba Είναι ο χορός του έρωτα. Μπορεί να μην ιδρώσετε πολύ, αλλά θα γυμνάσετε την κοιλιά και τη μέση σας, καθώς απαιτεί έντονες κινήσεις της λεκάνης και των γοφών.

Mambo Γρήγορος ρυθμός και ακρίβεια στις κινήσεις. Ένας συνδυασμός ιδανικός για να ασκήσετε το σώμα. Πέρα από την περιοχή των γοφών, θα γυμνάσει πολύ και τα πόδια σας.

Cha-cha-cha Ο χορός του φλερτ. Απαιτεί γρήγορες εναλλαγές βάρους, καλό έλεγχο στις κινήσεις και ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στα πόδια.

Samba Ίσως ο πιο δυναμικός και δύσκολος τεχνικά χορός. Αποτελεί εξαιρετική αεροβική άσκηση και γυμνάζει πολύ τα πόδια, τους γοφούς και το πάνω μέρος του σώματος.

Του δρόμου
Γεννήθηκαν σε φτωχές συνοικίες της Νέας Υόρκης και περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τον αυτοσχεδιασμό.
Break dance Εξαιρετικά δυναμικός και εκρηκτικός χορός. Στόχος είναι τα διάφορα μέλη του σώματος να εκφράζονται ξεχωριστά, γι’ αυτό απαιτεί καλό μυϊκό σύστημα.

R&B Οι κινήσεις είναι πιο ήπιες από το break dance και ισχύει η κίνηση μεμονωμένων τμημάτων του σώματος.
Hip-hop Έχει στοιχεία break dance και R&B. Θεωρείται χορός του αέρα, επειδή περιλαμβάνει πολλά άλματα. Χαρακτηρίζεται από ένταση και δύναμη.

Των πάρτι
Το Rock ’n’ roll και το Jive έχουν απλά βήματα, αλλά έντονο ρυθμό, και πολλά σηκώματα των ποδιών. Απαιτούν μεγάλη δεξιοτεχνία στα πόδια, συνδυάζουν ταχύτητα και τεχνική και γυμνάζουν το διάφραγμα. Πρόκειται για έντονη αεροβική άσκηση. Μάλιστα, άνθηση γνωρίζει σήμερα και το swing, ο αμερικανικός χορός της δεκαετίας του 30.

Της Ανατολής
Το οριεντάλ δεν περιλαμβάνει κινήσεις μόνο για την κοιλιά, ενώ τα πόδια είναι υπεύθυνα για τις κινήσεις των γοφών. Έχει δύσκολη τεχνική, απαιτεί ευλύγιστο σώμα και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να μάθετε να χορεύετε καλά. «Δουλεύει» ομοιόμορφα όλο το σώμα (σκελετό, πόδια, χέρια, κοιλιά, πλάτη) χωρίς να το καταπονεί.

Οι «παραδοσιακοί»
Φλαμένκο Ο εκρηκτικός χορός της Ισπανίας συνδυάζει μοναδικά κινήσεις των χεριών και των ποδιών με δυναμικά πατήματα. Οι κινήσεις των χεριών, των ποδιών και οι στροφές αποτελούν καλή αεροβική άσκηση, θα αυξήσουν την αντοχή σας και θα βελτιώσουν το στήσιμο του κορμιού.

Ελληνικοί χοροί (νησιώτικοι, της στεριάς, κρητικοί) Άλλοι περιλαμβάνουν περισσότερες αναπηδήσεις και πολύπλοκες κινήσεις και άλλοι χορεύονται πιο αργά. Όσοι απαιτούν αναπηδήσεις αποτελούν έντονη αεροβική άσκηση και γυμνάζουν τα πόδια.

Κλασικός vs σύγχρονος
Το μπαλέτο χαρίζει ευλυγισία, ενώ διορθώνει τη στάση του σώματος. Χορεύοντας, ενεργοποιούνται οι κοιλιακοί μύες, δυναμώνει ο κορμός και γυμνάζονται πόδια και χέρια. Αποτελεί ιδανική άσκηση για όσους έχουν πλατυποδία, προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης.

Ο σύγχρονος χορός δίνει πλήρη ελευθερία στην εκτέλεση κινήσεων, περιλαμβάνει στροφές, πηδήματα και πτώσεις. Αν και έχει ως βάση το μπαλέτο, χαρακτηρίζεται από τις παράλληλες γραμμές στις οποίες κινούνται τα άκρα, την κίνηση εκτός άξονα, ενώ αφετηρία της κίνησης μπορεί να είναι οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Προσφέρει μεγαλύτερη πλαστικότητα στο σώμα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr