“Το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το βράδυ σαν ζητιάνος!”

images_0aaaaaabbking.jpg

Οι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα, τρώνε «στο πόδι» ή καταναλώνουν φαγητό αργά το βράδυ είναι λιγότερο υγιείς σε σχέση με αυτούς που τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα διατρέχοντας μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αυτό είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα δύο μελετών που έκαναν ερευνητές από το Kings College στο Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Nutrition Society.

Οι ερευνητές λένε ότι ο χρόνος στον οποία τρώμε έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν λόγω της αύξησης των εργαζομένων σε κυλιόμενες βάρδιες και του «κοινωνικού τζετ λαγκ» το οποίο προκαλείται όταν κάποιος ζει με βάση τις κοινωνικές υποχρεώσεις του και όχι με βάση τις ανάγκες του οργανισμού του.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η “χρονοδιατροφή” δηλαδή η κατανάλωση γευμάτων στις ώρες που η τροφή είναι πιο χρήσιμη για την εκπλήρωση των θερμιδικών αναγκών του οργανισμού έχει σημασία για το σωματικό βάρος καθώς αποτρέπει την υπερβάλλουσα αποθήκευση των θερμίδων με τη μορφή του λίπους στο σώμα.

Επισημαίνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες η παράλειψη ενός ή περισσότερων γευμάτων έχει γίνει κανόνας για πολλούς ανθρώπους. Αρκετοί τρώνε εκτός σπιτιού, στο δρόμο προς τη δουλειά τους ή αργά το βράδυ ή όποτε βρίσκουν ελεύθερο χρόνο.

Αυτό αποδιοργανώνει τον οργανισμό και οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές. Ένα πρόβλημα είναι ότι το πρόχειρο φαγητό είναι εύκολα προσβάσιμο. Επιπλέον, είναι εύκολο να παραλείψει κάποιος το πρωινό και να φάει περισσότερο το μεσημέρι ή να μείνει νηστικός έως το βράδυ να φάει πολύ αργά το βράδυ.
Το βραδινό παχαίνει

Σχετικά με την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, η επικεφαλής της μελέτη δρ Γκέρντα Ποτ, λέκτορας Διαβήτη & Διατροφικών Επιστημών στο Kings College ανέφερε: «Αν και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν στο ότι η κατανάλωση πολλών θερμίδων το βράδυ συντελεί στην παχυσαρκία, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας για το αν η ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να μοιράζεται εξ ίσου στη διάρκεια της ημέρας ή αν το πρωινό πρέπει να μας παρέχει τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας».

Να σημειωθεί ότι η ίδια ερευνητική ομάδα, σε μια άλλη μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα, βρήκε ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική σχέση μεταξύ του δείπνου μετά τις 8 μ.μ. και της παχυσαρκίας στα παιδιά. Αυτή η μελέτη είχε εξετάσει τις διατροφικές συνήθειες 1.620 παιδιών και δεν εντοπίστηκε μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας για όσα παιδιά λάμβαναν το δείπνο τους μεταξύ 20:00-22:00, σε σύγκριση με αυτά που το λάμβαναν πριν τις 8 μ.μ.
Πρόσφατες έρευνες

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που τρώνε αργά το βραδινό τους, έχουν κατά μέσον όρο 5 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που τρώνε το βραδινό τους γεύμα νωρίς. Για τις γυναίκες, η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε μέγεθος ρούχων δύο νούμερα μεγαλύτερο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος είναι εγγενώς «ρυθμισμένος» να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) την ημέρα, ενώ μετά τη δύση του ηλίου ο μεταβολισμός επιβραδύνεται διότι ο οργανισμός ετοιμάζεται για ύπνο.

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ελαττώνεται ο ρυθμός επεξεργασίας των τροφίμων και έτσι όσοι κάνουν μεγάλα γεύματα το βράδυ δεν ξοδεύουν τις θερμίδες με αποτέλεσμα να παχαίνουν», δήλωσε η Patricia Lopez-Legarrea από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας του Autonomous University of Chile, στο Σαντιάγο.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περίπου 5.500 άτομα. Όσα συνήθιζαν να τρώνε το τελευταίο κύριο γεύμα της ημέρας μετά τις 8 το βράδυ είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υψηλότερο κατά 0,5 βαθμούς, κατά μέσον όρο.

Για μία γυναίκα ύψους 1,60 μέτρα η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε σχεδόν 1,5 κιλό, είπε η Lopez-Legarrea  στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Παχυσαρκίας (EOS 2016) που πραγματοποιείται στο Γκότενμπουργκ της Σουηδίας.

Η ίδια εξήγησε ότι το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού παράγει στη διάρκεια της ημέρας τα υψηλότερα επίπεδα ενζύμων και ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη.

Επομένως, «η συμβουλή μου προς όποιον θέλει να αδυνατίσει ή να διατηρήσει υπό έλεγχο το βάρος του είναι να τρώει ένα πολύ καλό πρωινό και μεσημεριανό, και το απόγευμα μόνο ένα σνακ», είπε η ερευνήτρια.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος