Καφές: ασπίδα προστασίας για το διαβήτη τύπου 2;

images_0aaaaaaa4kafes.jpg

40 χρόνια πριν, το «αυξημένο ζάχαρο», ήταν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα θέμα συζήτησης στα καφενεία μεταξύ 65άρηδων και 75άρηδων. 10 χρόνια αργότερα το ίδιο θέμα, άρχισε να γίνεται το «πείραγμα» στο νέο 50άρη της παρέας… «μετά τα τρίτα -αντα κομμένο το γλυκάκι και τα λιπαρά». Τα τελευταία είκοσι χρόνια, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όμως, απασχολούν όλο και νεαρότερες ηλικίες, θέτοντας την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 ως επιτακτική ανάγκη!

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας καθώς και η διατροφή αποτελούν δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται τόσο με την εμφάνιση όσο και με τον τρόπο εξέλιξης της ασθένειας. Ο καφές, όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια σχετίζεται σε έρευνες με την πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη. Μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς, της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ενώ πολλές φορές η σχέση αυτή είναι δοσοεξαρτώμενη. Ενδεικτικά, πρόσφατα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Προοπτικής Μελέτης για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC), που πραγματοποιήθηκε σε 42,659 άτομα στη Γερμανία, έδειξαν πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αναλυτικότερα τα δεδομένα έδειξαν πως όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως εμφάνιζαν 23% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Εξίσου ενδιαφέρον εύρημα ήταν και το γεγονός πως παρόμοια προστατευτική επίδραση φαίνεται να είχε και ο καφές χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ). Αντίστοιχα φαίνεται να είναι και τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών από άλλες χώρες, όπως μελέτης που διεξήχθη στη Σουηδία, όπου φάνηκε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 50% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη συγκριτικά με όσες κατανάλωναν 2 φλιτζάνια, ενώ ακόμη και η ώρα που καταναλώνουμε τον καφέ σε ορισμένες μελέτες συσχετίζεται με τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές δύο φαίνεται να είναι οι βασικοί πιθανοί «υπαίτιοι» της ευεργετικής αυτής σχέσης και δεν είναι άλλοι από την καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στον καφέ, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να έχει και το γεγονός, πως αυτή η αρνητική συσχέτιση εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη κι όταν ο καφές είναι ντεκαφεϊνέ! Οι επιστήμονες πλέον αναζητούν του πιθανούς μηχανισμούς με τους οποίους τα συστατικά του καφέ πιθανόν να επιδρούν στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Μένει λοιπόν να δούμε με ποιον τρόπο συνδέεται η κατανάλωση καφέ με τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και από ποιους παράγοντες όπως η ποσότητα καφέ ή καφεΐνης ή ακόμη και η ώρα κατανάλωσης μπορεί να εξαρτάται.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr