Stevia: γλυκιά και με… προοπτικές!

images_0aaaaastevia.jpg

Σε κάποιες περιοχές, όπως η Νότιος Αμερική, αναπτύσσεται, συλλέγεται και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ύλη εδώ και δύο αιώνες. Σήμερα, η stevia χαρακτηρίζεται ως «η ζάχαρη της χιλιετίας» και αποτελεί ένα εγκεκριμένο γλυκαντικό συστατικό φυσικής προέλευσης που κυκλοφορεί σε τρόφιμα και ροφήματα προσδίδοντας τη γλυκιά της γεύση και όχι μόνο…

Γλυκιά.. εκ φύσεως: Η στέβια είναι ένα μικρό φυτό, που «συγγενεύει» με διάφορα βότανα και άνθη, όπως το χαμομήλι. Η γλυκιά γεύση βρίσκεται στα φύλλα της από τα οποία, με μια ήπια επεξεργασία που θυμίζει την εκχύλιση του τσαγιού, λαμβάνονται τα πιο γλυκά συστατικά τους. Αυτά με τη σειρά τους απομονώνονται και καθαρίζονται, δίνοντας τελικά τους γλυκοζίτες στεβιόλης, για λόγους συντομίας στέβια, που είναι 200 φορές γλυκύτεροι από την κοινή επιτραπέζια ζάχαρη.

Γεύση, χωρίς θερμίδες: Τα γλυκαντικά που προέρχονται από το φυτό stevia αποδίδουν μηδενικές θερμίδες στον οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν αντικαθιστούν τη ζάχαρη σε τρόφιμα, επιδόρπια και ροφήματα μειώνουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, χωρίς όμως να μειώνουν τη γευστική ικανοποίηση. Έτσι, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, τρόφιμα που περιέχουν στέβια όπως για παράδειγμα επιδόρπια που συνδυάζουν χαμηλά λιπαρά, φυτικές ίνες και στέβια, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Με τη «βούλα» των ειδικών: Πριν επιτραπεί η κατανάλωση οποιασδήποτε ολιγοθερμιδικής γλυκαντικής ύλης, αυτή υπόκειται σε αυστηρότατους ελέγχους από παγκόσμιους οργανισμούς αρμόδιους για θέματα ασφάλειας των τροφίμων. Έτσι λοιπόν, η στέβια, έχει μπει στα «μικροσκόπια» των ειδικών και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, έχει αναγνωριστεί ως απόλυτα ασφαλές συστατικό από φορείς παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής εμβέλειας όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Επιπλέον, η ασφάλειά της επιβεβαιώνεται και από τη μακρόχρονη ιστορία χρήσης της σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Παραγουάη.

«Σύμμαχος» στο διαβήτη: Τα γλυκαντικά από στέβια δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να εντάξουν τη γλυκιά γεύση στη ζωή τους, καθώς η κατανάλωσή τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, κλινικές μελέτες υποδεικνύουν πως η κατανάλωση των γλυκοζιτών στεβιόλης δεν διαταράσσει την ομοιόσταση της γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ούτε επηρεάζει τα επίπεδα ινσουλίνης.

Στο «φαρμακείο» σας: Για αιώνες, η φυλή Γκουαρανί της Παραγουάης χρησιμοποιούσε τη στέβια όχι μόνο ως γλυκαντικό, αλλά και ως φάρμακο προκειμένου να θεραπεύσουν την καούρα και άλλες ασθένειες, ενώ ακόμη και σήμερα αποδίδονται στη στέβια θεραπευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα μάλιστα με μικρές μελέτες, οι γλυκοζίτες στεβιόλης έχουν μία πιθανή αντιυπερτασική δράση, ενώ παράλληλα φαίνεται πως δεν προκαλούν υπόταση σε ανθρώπους με χαμηλή ή φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Η στέβια είναι ένα προϊόν που μπορεί να υποκαταστήσει ή να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη ζάχαρη και τις άλλες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες και όπως φαίνεται ήρθε.. για να μείνει και να μας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τη γλυκιά γεύση χωρίς ενοχές! Εσείς θα τη χρησιμοποιήσετε;

Πηγή : http://www.nutrimed.gr