Ο ρόλος του καφέ στην προστασία από τη θνησιμότητα

images_0aaaaacafes.jpg

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το National Cancer Institute των Ηνωμένων Πολιτειών, δίνει ακόμη μία … ψήφο εμπιστοσύνης στο αγαπημένο ρόφημα όλων μας, τον καφέ! Ο λόγος για την πιθανή συμβολή του στην προστασία από τη θνησιμότητα, καθώς στη συγκεκριμένη έρευνα παρατηρήθηκε πως μέσης ηλικίας και ηλικιωμένα άτομα που κατανάλωναν καφέ – είτε καφεϊνούχο είτε ντεκαφεϊνέ- εμφάνισαν μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Ο επικεφαλής Neal Freedman και η ομάδα του εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου για θάνατο σε 400.000 αμερικάνους άντρες και γυναίκες ηλικίας από 50 έως 71 ετών. Οι πληροφορίες αναφορικά με την κατανάλωση καφέ προέκυψαν από ένα ειδικό ερωτηματολόγιο στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρακολούθηση των συμμετεχόντων για διάστημα περίπου 12 ετών. Αυτό που με ενδιαφέρον παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι ότι υπήρξε μια αντιστρόφως ανάλογη (προστατευτική) συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου για θάνατο, καθώς, σε σύγκριση με άντρες και γυναίκες που δεν έπιναν καφέ, όσοι κατανάλωναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα εμφάνισαν περίπου 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που δεν έπιναν καφέ. Μάλιστα, η κατανάλωση καφέ δεν σχετίστηκε μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες αλλά και από μεμονωμένες παθήσεις, όπως είναι η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι αναπνευστικές παθήσεις, διάφορες λοιμώξεις καθώς και ατυχήματα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του ροφήματος και της θνησιμότητας δεν είναι ακόμη πολύ ξεκάθαρη, ωστόσο τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν μια πολύ καλή ένδειξη των σημαντικών οφελών υγείας που μπορεί να μας προσφέρει ο καφές. Όσον αφορά τέλος στον μηχανισμό δράσης, δεν είναι ακόμη σαφής δεδομένου ότι ο καφές περιέχει πάνω από 1000 συστατικά που μπορούν να επιδράσουν με κάποιο τρόπο στον οργανισμό μας, φαίνεται όμως να αποκλείεται η καφεΐνη καθώς παρόμοια δράση είχε και ο κλασσικός και ο ντεκαφεϊνέ καφές.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr