Ελληνικό γιαούρτι: Μία πλούσια διατροφική επιλογή που κολλάει παντού

images_0aaaagreekyogurt.jpg

Τι είναι το γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι προϊόν γάλακτος που παράγεται σε συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας από τη ζύμωση που προκαλούν ειδικά γαλακτικά βακτήρια.

Ποια η διατροφική του αξία
Από θρεπτικής πλευράς το γιαούρτι περιέχει πολλά ωφέλιμα συστατικά και μπορεί να θεωρηθεί μια πλήρης τροφή. Περιέχει πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, υδατάνθρακες για την παροχή ενέργειας και λίπος που περιέχει τις πολύτιμες λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και Κ. Θεωρείται μια πλούσια πηγή ασβεστίου για γερά οστά, ενώ παράλληλα τα βακτήρια που προκαλούν τη ζύμωση, βελτιώνουν και προστατεύουν τη χλωρίδα του εντέρου. Η υγιής χλωρίδα του εντέρου συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στην πρόληψη εμφάνισης ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή οι αλλεργίες.

Πόσες θερμίδες έχει
Οι θερμίδες που περιέχει μια συσκευασία των 200γρ είναι σχετικά χαμηλές και κυμαίνονται από 90 θερμίδες στο 0%, 120 θερμίδες στο 2% και 150 – 200 στο πλήρες ή στο πρόβειο αντίστοιχα. Στην καθημερινή μας διατροφική πρακτική η πληρότητα του σε θρεπτικά συστατικά είναι πολύ λειτουργική. Μπορεί να συνδυαστεί με πολλά τρόφιμα, να αποτελέσει μία ελαφριά σως αντί κάποιου άλλου λιπαρού ντρέσινγκ, ενώ παράλληλα καθυστερεί και την απορρόφηση των απλών σακχάρων.

Ας δούμε όμως κάποιες έξυπνες, καθημερινές επιλογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι

Στο πρωινό…
καταναλώστε το με δημητριακά πρωινού από σιτάρι ολικής άλεσης ή με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Στο μεσημεριανό…
φτιάξτε σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο και αντικαταστήστε μία λιπαρή σως με γιαούρτι για να μειωθούν οι θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά. Μπορείτε να το αναμείξετε με μουστάρδα, τριμμένο σκόρδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, για μια πιο light εκδοχή ενός γευστικού ντρέσινγκ.

Στο βραδινό…
ανακατέψτε το γιαούρτι με λαχανικά στον ατμό, φρέσκα μυρωδικά και στυμμένο φρέσκο λεμόνι για ένα πολύ γευστικό και ικανοποιητικό συνοδευτικό πιάτο. Χρησιμοποιείστε το αντί της παχιάς κρέμας στην σούπα για να μειώσετε τις θερμίδες, προσφέροντας συνοχή και αυξάνοντας το πρωτεϊνικό περιεχόμενο. Ζεστάνετέ το σε χαμηλή φωτιά μαζί με κίτρινο τυρί για να φτιάξετε ελαφριά σάλτσα τυριού. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε τζατζίκι που αποτελεί και μια πιο παραδοσιακή επιλογή.

Σαν σνακ ή επιδόρπιο…
Ετοιμάστε το δικό σας frozen yogurt, τοποθετώντας το γιαούρτι ανακατεμένο με φρέσκα φρούτα στην κατάψυξη για 10 -12 ώρες. Αντικαταστήστε σε συνταγές τη μισή ποσότητα ή το ένα τρίτο του βουτύρου με γιαούρτι, για να μειώσετε τις θερμίδες και το λίπος χωρίς να χάνεται η μαλακή και υγρή υφή του τροφίμου. Επίσης, το γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς πλούσιοι σε ω-3 όπως τα καρύδια ή ένα ρόφημα γιαουρτιού με φυτοστερόλες μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό και γρήγορο σνακ που θα συμβάλλει και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Bonus tip: Όταν λαμβάνουμε αντιβίωση είναι καλό να καταναλώνουμε ζωντανό γιαούρτι (δηλαδή γιαούρτι με προβιοτικά), για να προστατέψουμε τη χλωρίδα του εντέρου, αφού η αντιβίωση σκοτώνει τους προβιοτικούς (καλούς) μικροοργανισμούς του εντέρου μας. Γι’ αυτόν όμως ακριβώς το λόγο, θα πρέπει το γιαούρτι να λαμβανεται 2 ώρες πριν ή 2 ώρες μετά την αντιβίωση!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr