Γρήγορα και ισορροπημένα snack για μικρούς και μεγάλους!

images_0aaaaasnacks-2.jpg

Τα τελευταία χρόνια, ο χρόνος που δύναται να διαθέσουμε στην οργάνωση της διατροφής και του καθημερινού μας διαιτολογίου ολοένα και περιορίζεται. Κάτι που συνήθως οδηγεί σε ακατάστατα γεύματα ή σε άστατο τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, φορτώνοντάς μας με περιττές θερμίδες. Όμως, ο προγραμματισμός των γευμάτων και δη των σνακ, δηλαδή των «μικρών γευμάτων» της ημέρας, με ισορροπημένες επιλογές μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών.

Τα μικρά γεύματα σας βάζουν σε «τάξη»!
Βάζοντας κανείς τα μικρά γεύματα στο καθημερινό του διαιτολόγιο με ισορροπημένες επιλογές τροφίμων καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ενισχύοντας την πνευματική του απόδοση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση, χωρίς να επιβαρύνεται θερμιδικά. Κι αυτό γιατί απλά τα μικρά γεύματα μας ανεφοδιάζουν άμεσα με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, όταν η επιλογή των τροφίμων που τα απαρτίζουν γίνεται προσεγμένα, συμβάλλουν στην καλύτερη κατανομή των θερμίδων που προσλαμβάνουμε συνολικά μέσα στην ημέρα, άρα και στην καλύτερη διαχείριση του βάρους μας.

Η συνταγή για ισορροπημένα και μικρά γεύματα
Για να απολαύσετε καθημερινά ισορροπημένα μικρά γεύματα αρκεί να ακολουθήσετε τους παρακάτω απλούς κανόνες:

• Φροντίστε καθημερινά στη διατροφή σας να έχετε 1-2 μικρά γεύματα μεταξύ των κυρίως γευμάτων.
• Συνδυάστε 1 με 2 τρόφιμα σχεδόν από όλες τις ομάδες τροφίμων. Τα τρόφιμα που επιλέγετε είναι σημαντικό να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, να είναι γευστικά αλλά και να αποτελούν εύκολες και πρακτικές λύσεις ιδιαίτερα όταν το ωράριό σας είναι δύσκολο και πιεστικό.
• Βασικό συστατικό των μικρών γευμάτων, που δεν θα πρέπει να παραλείπεται, είναι οι υδατάνθρακες. Αυτοί είναι, άλλωστε, που αποτελούν και την πρώτη και άμεση καύσιμη ύλη του οργανισμού μας, προκειμένου να ανταπεξέλθει σε όλες του τις λειτουργίες. Ενώ οι μύες και ο εγκέφαλός μας είναι πιο επιλεκτικοί αφού μόνο υδατάνθρακες χρησιμοποιούν για να παράγουν έργο.

Έτσι, τρόφιμα από την ομάδα των φρούτων, φρέσκα – αποξηραμένα ή οι χυμοί τους, από την ομάδα των γαλακτοκομικών και από την ομάδα των δημητριακών όπως ψωμί, φρυγανιές, cream crackers, μπισκότα ολικής άλεσης θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα όταν επιλέγουμε τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ως σνακ.

• Πέρα, όμως, από την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα σνακ χρειάζεται να περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά. Εστιάστε, λοιπόν, σε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, σε πρωτεΐνες αλλά και σε βιταμίνες και μέταλλα όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Ε, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Μικρά μυστικά για την επιλογή εύκολων και θρεπτικών μικρών γευμάτων
Για την επιλογή του κατάλληλου σνακ θα σας βοηθήσει το να ρίχνετε μια πιο προσεκτική ματιά στις ετικέτες τροφίμων. Έτσι, μπορείτε να κάνετε ισορροπημένες επιλογές χωρίς να στερείστε την απόλαυση. Στην αγορά πλέον θα βρείτε αρκετά προϊόντα «πλούσια σε φυτικές ίνες», «με μειωμένα λιπαρά», «Χωρίς ζάχαρη», «με δημητριακά ολικής άλεσης», ή προϊόντα διαφόρων γεύσεων όπως με κακάο, με γάλα, με μαύρη σοκολάτα ή με σοκολάτα γάλακτος για μια πιο γλυκιά γεύση.

Εύκολες, γρήγορες και ‘θρεπτικές’ ιδέες για μικρούς και μεγάλους…
Θέλετε να «γευτείτε» μερικές μόνο ιδέες για εύκολα, γρήγορα και ισορροπημένα σνακ τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας; Δοκιμάστε!

Σνακ στο γραφείο…
• 1 γιαούρτι 2% με 4 μπισκότα πτι μπερ
• 1 σουσαμοκούλουρο με 1 ποτήρι φυσικό χυμό
• 2 μπισκότα με 4 δημητριακά με μούσλι και 1 φρούτο
• 1 φρούτο και 1 χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί
• 1 φέτα τυρί κίτρινο χαμηλό σε λιπαρά ή 1 αυγό βραστό με 2 – 4 κράκερς σικάλεως και 1 φρούτο
• 1 φλιτζ. καφέ με 2 μπισκότα digestive ή πτι μπερ με μαύρη σοκολάτα

Σνακ στο σχολείο…
• 1 φρούτο και 2 μπισκότα με 4 δημητριακά με κακάο χωρίς ζάχαρη
• 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι και 4 μπισκότα πτι μπερ με αλεύρι ολικής άλεσης
• 1 τοστ με τυρί κίτρινο χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα και 1 φρούτο
• 2 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη και 100% φυσικό χυμό

Πηγή : http://www.nutrimed.gr