Αχτίδα ελπίδας για το Αλτσχάιμερ

images_0aaaaalzhei.jpg

Μια νέα φαρμακευτική αγωγή φαίνεται να έχει επιβραδύνει για πρώτη φορά τις βλάβες του εγκεφάλου που προκαλούνται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, προσφέροντας για μια «αχτίδα ελπίδας» για τους ασθενείς, όπως ανέφερε ένας ειδικός.

Η ουσία, που ονομάζεται LMTX, έδειξε ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να καθυστερήσει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε μερικούς ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα που δεν έπαιρναν οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα και η μελέτη αφορούσε ένα σχετικά μικρό αριθμό ασθενών, το φάρμακο δείχνει ότι θα μπορούσαμε μια ημέρα να σταματήσουμε την άνοια στην αρχή της.
Αλτσχάιμερ και LMTX

Το LMTX δεν είχε καμία επίδραση στους ανθρώπους που έκαναν ήδη κάποιο είδος θεραπείας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία είναι ένα είδος άνοιας. Στη μελέτη αυτή, ήταν το 85% των 891 ασθενών που έλαβαν μέρος.

Αν και η έλλειψη επίδρασης σε αυτή την κλίμακα δείχνει επισήμως μια αποτυχημένη δοκιμή, μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση στη συρρίκνωση του εγκεφάλου παρατηρήθηκε μεταξύ των 82 ασθενών που έπαιρναν LMTX. Οι επιστήμονες παρατήρησαν μείωση από 33 έως 38% στη συρρίκνωση του εγκεφάλου, ανάλογα με τη δόση του φαρμάκου.

Αλλά και η γνωστική λειτουργία των ασθενών, που συνήθως βλάπτεται σοβαρά από το Αλτσχάιμερ, κρίθηκε ότι ήταν «σημαντικά βελτιωμένη» μετά τη λήψη του φαρμάκου για 15 μήνες. Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης βελτίωση στην ικανότητά τους να κάνουν καθημερινές εργασίες.

Η έρευνα ήταν η πρώτη του είδους της καθώς για πρώτη φορά δοκιμάστηκε μια φαρμακευτική αγωγή η οποίο στοχεύει την πρωτεΐνη Ταυ στον εγκέφαλο. Οι περισσότερες προηγούμενες θεραπείες για το Αλτσχάιμερ επικεντρώνονταν στη αμυλοειδή πλάκα, τη συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, η οποία παρεμβαίνει στους νευρώνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Αλτσχάιμερ 2016.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα οδυνηρή για όσους υποφέρουν από την ασθένεια αλλά και για τους συγγενείς τους. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, αποπροσανατολισμό, δυσκολίες στην ομιλία, σύγχυση, προβλήματα κινητικότητας, παραισθήσεις και αλλαγές στην προσωπικότητα. Υπολογίζεται ότι το Αλτσχάιμερ επηρεάζει περίπου 46.800.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/