Ένα μήλο την ημέρα…

images_0aaaaaapple.jpg

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα καθημερινά πιθανόν να δρα προστατευτικά κατά της εμφάνισης εγκεφαλικού.

Όλες οι διεθνείς συστάσεις που αφορούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχουν υιοθετήσει την οδηγία του χρωματικού κώδικα: Καταναλώνοντας 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών από ένα διαφορετικό χρώμα η κάθε μία (κόκκινο, κίτρινο, μπλε-μωβ, λευκό, πράσινο, πορτοκαλί) καταφέρνουμε να καλύψουμε τόσο την απαιτούμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών όσο και αντιοξειδωτικών. Νεότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται από Δανούς επιστήμονες να αναδείξουν τη σχέση των φρούτων και των λαχανικών με λευκή σάρκα με την υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke οι συμμετέχοντας που κατανάλωναν περισσότερα μήλα, αχλάδια, μπανάνες και κουνουπίδι μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού στο μισό (52%). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 20.000 ενήλικες. Στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε ερωτήσεις για τη δίαιτα και τον τρόπο ζωής των ατόμων. Τις ίδιες ερωτήσεις απάντησαν οι συμμετέχοντας 10 χρόνια αργότερα. Από τα δεδομένα που έλαβαν οι επιστήμονες μελέτησαν αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του χρώματος των φρούτων και των λαχανικών με την εμφάνιση εγκεφαλικού. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως 25 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα καθημερινά συνδέεται με 9% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Και αν τα γραμμάρια σας ακούγονται «κινέζικα» υπολογίστε πως ένα μέτριο μήλο ζυγίζει περίπου 120γρ! Σύμφωνα, με τους ερευνητές η παρούσα αναδρομική μελέτη έχει ανοίξει το δρόμο για περισσότερες κλινικές μελέτες, ώστε να εξεταστεί ποια συστατικά συνδέονται με αυτή την προστατευτική δράση των λευκών φρούτων και λαχανικών και με ποιους μηχανισμούς.

Παράλληλα, μέλη της επιστημονικής ομάδας υποστηρίζουν πως σε καμία περίπτωση τα ευρήματα της μελέτης δεν μπορούν να ανατρέψουν τη γενική οδηγία του χρωματικού κώδικα που ισχύει μέχρι σήμερα. Άλλωστε πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει ταυτόχρονα και τη σχέση άλλων χρωμάτων με την υγεία μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κόκκινα φρούτα όπως το σύκο, το δαμάσκηνο και το σταφύλι καθώς και το μήλο και οι χυμοί τους έχουν αναδειχθεί σε πολύ καλές πηγές πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού μας. Ενώ τα κραμβοειδή λαχανικά όπως το κουνουπίδι και το λάχανο είναι πλούσια σε δυοθειολθιόνες και σουλφοραφάνη, φυτοσυστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και έχουν συσχετισθεί με την πρόληψη καρκινογενέσεων.

Μη ξεχνάτε λοιπόν βάζοντας 5 διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών ή των χυμών τους, καθημερινά στη διατροφή μας ισχυροποιούμε τόσο την άμυνα του οργανισμού μας στο παρόν, όσο και την υγεία μας στο μέλλον… ενώ ταυτόχρονα ευχαριστούμε τον ουρανίσκο μας και «φτιάχνουμε» τη διάθεσή μας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr