Homo adipatus: το νέο είδος της ανθρώπινης εξέλιξης;

images_0skrillexvid.jpg

Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ξεκινά 3 ή και περισσότερα εκατομμύρια χρόνια πριν με τον Αυστραλοπίθηκο ή διάφορες άλλες μορφές ανθρωποειδών. Πήρε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να έχουμε την επόμενη μορφή ανθρώπου, τον homo habilis (τον άνθρωπο τον επιδέξιο) που έζησε 2.3 έως 1.4 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ακολούθησε ο homo erectus (άνθρωπος ο όρθιος), ο οποίος αποτελεί την πρόγονη μορφή του σύγχρονου ανθρώπου που εμφανίζεται 400.000 πριν και είναι ο homo neanderdalensis (άνθρωπος του Νεάντερνταλ). Μετά από 200-250 χιλιάδες χρόνια εμφανίζεται ο homo sapiens (άνθρωπος ο σοφός) που με τη μορφή του homo sapiens sapiens αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο είδος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.


 
Που επικρατούσε ορθότερα, καθώς η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως περνάμε σε ένα νέο είδος ανθρώπου τον homo adipatus (άνθρωπος ο λιπόσαρκος). Διαπιστώνουμε με άλλα λόγια ότι ενώ στην εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους χρειάστηκαν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια χρόνια για τη μετάβαση από τη μια μορφή του ανθρώπου σε άλλη πιο εξελιγμένη, ο σημερινός homo adipatus δημιουργήθηκε τα τελευταία 50 μόλις χρόνια.

 
Τα στοιχεία των επιδημικών διαστάσεων της παχυσαρκίας στις μέρες μας δικαιολογούν αυτούς που πιστεύουν πως ζούμε τη μετάβαση σε ένα νέο εξελικτικό ανθρώπινο είδος. 6 στους 10 συνανθρώπους μας έχουν βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό (ΒΜΙ>25) ενώ περίπου 1 στους 4 είναι παχύσαρκοι (ΒΜΙ>30). Και πως να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν ο σύγχρονος άνθρωπος τρώει περισσότερο και κινείται λιγότερο από τους προγόνους του. Όπως τονίζει και ο καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας και Μεταβολισμού Iain Broom από την Αγγλία, ο άνθρωπος σήμερα για απλές καθημερινές δραστηριότητες ξοδεύει πολύ λιγότερες θερμίδες από ότι παλιότερα (πίνακας 1), ενώ παρατηρεί ότι όσο αυξάνεται η διείσδυση των computers στη ζωή μας τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά παχυσαρκίας (πίνακας 2).

 
Παράλληλα, πως να μην παχαίνουμε καθώς η βιομηχανία τροφίμων έχει βάλει για τα καλά το χεράκι της. Τα νέα είδη τροφίμων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια δεν είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Γεύσεις πιο κοντά στο ανθρώπινο γούστο και για κάθε γούστο, τροφές πλούσιες σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη για να είναι νόστιμες, χαμηλής θρεπτικής αξίας, ώστε να έχουν μικρό κόστος και να εξασφαλίζουν υψηλό κέρδος, δημιουργήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια. Όλα αυτά «μαρτυρούν» -ο όρος με τη διάσημη έννοια του- το μέλλον τους ανθρώπινου είδους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κυβερνητικές και μη πρωτοβουλίες, αντιστροφής της αυτοκαταστροφικής αυτής τάσης του ανθρώπου. Προγράμματα διατροφικής εκπαίδευσης και αύξησης της φυσικής δραστηριότητας στα σχολεία, και προγράμματα προώθησης του μαζικού αθλητισμού σε σχολικούς και μη χώρους, αποτελούν ισχυρές δυνάμεις που μπορεί να αλλάξουν την καταστροφική πορεία που διαγράφουμε. Απομένει να δούμε αν θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας ή αν πράγματι βιώνουμε τη νέα εποχή του homo adipatus.

Πηγή  : http://www.nutrimed.gr