6 δίαιτες αστραπή που κρύβουν κινδύνους

images_0adiet-info.jpg

1. Υπερπρωτεϊνικές δίαιτες, τύπου Atkins

Η πιο γνωστή δίαιτα παγκοσμίως έχει τους φανατικούς υποστηρικτές της αλλά και τους πολέμιούς της. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι μία τέτοια δίαιτα στην οποία περιορίζονται τόσο δραστικά οι υδατάνθρακες, και μεταξύ αυτών ακόμα και φρούτα, όσπρια, λαχανικά, οδηγούν σε διατροφικές ελλείψεις. Όσον αφορά δε στο αποτέλεσμα στο βάρος, η στέρηση ολόκληρων ομάδων τροφίμων και της γλυκιάς γεύσης για μακρό χρονικό διάστημα οδηγεί σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια σε διατροφικές υπερβολές μετά το τέλος της δίαιτας και πολύ γρήγορη επανάκτηση του βάρους.

2. Paleo diet, η νέα μόδα στις δίαιτες

Η αγαπημένη δίαιτα όσων ασχολούνται με το crossfit (αντίστοιχη νέα μόδα των γυμναστηρίων). Η δίαιτα των «σπηλαίων», ή αλλιώς παλαιολοθική δίαιτα, έχει και αυτή τους κινδύνους της κυρίως λόγω της έλλειψης σιτηρών, οσπρίων και γαλακτοκομικών. Από την άλλη, πολύ συχνά τα άτομα που την ακολουθούν καταλήγουν να έχουν υπερβολική πρόσληψη σε πρωτεΐνες, μία διατροφική τακτική που μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νεφρική λειτουργία, ιδιαίτερα σε άτομα που μπορεί να είναι ευπαθή λόγω άλλων προβλημάτων υγείας.

3. Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται σε αυτή τη δίαιτα είναι γιατί πρέπει κάποιος να αποκλείσει τη γλουτένη από τη διατροφή του (άρα ότι τρόφιμο περιέχει κάποιο σιτηρό, κριθάρι κτλ) αν δεν έχει κοιλιοκάκη (αυτόανοση νόσος με δυσανοχή στη γλουτένη που εμφανίζεται σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού); Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι μία τέτοια δίαιτα σχετίζεται με καλύτερη απώλεια βάρους και φυσικά αποκλείοντας μια τεράστια γκάμα τροφίμων από τη διατροφή είναι πιθανόν να έχουν ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, καθώς και φυτικών ινών.

4. Δίαιτα ωμοφαγίας

Όλα ωμά τα απαιτεί η συγκεκριμένη δίαιτα, και φυσικά μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, ακόμα και σοβαρά θέματα υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι το μαγείρεμα είναι και ένας τρόπος να καταναλώνουμε πιο ασφαλή φαγητά, με μικρότερο ή καθόλου μικροβιακό φορτίο. Επιπλέον, η ίδια η φύση της δίαιτας αποκλείει ουσιαστικά κάποιες ομάδες τροφίμων κρύβοντας πιθανόν εκπλήξεις και ελλείψεις στον οργανισμό.

5. Δίαιτα υψηλή σε λίπος

Ναι, δεν πρόκειται για λάθος! Παλιά ολοι μιλούσαμε για δίαιτες χαμηλές σε λίπος, και πλέον η τάση αλλάζει προς… αύξηση του λίπους! Μετά τη δαιμονοποίησή του τώρα μια μερίδα επιστημόνων προσπαθεί να απενεχοποιήσει την κατανάλωση λίπους, ακόμα και του κορεσμένου (κακού λίπος). Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι δεν έχουμε δεδομένα από κλινικές μελέτες για να υποστηρίξουμε μία νέα τέτοια δίαιτα, ούτε για το αδυνάτισμα αλλά ούτε για τη συνολικότερη υγεία. Και φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω για να συνειδητοποιήσουμε (ξανά) ότι η υψηλή κατανάλωση λίπους, ιδίως κορεσμένου, συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση αυξημένων λιπιδίων στο αίμα και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr