10 ερωτήσεις για τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης

images_1det_xeirourgeio423.jpg

1. Ποια είναι τα συμπτώματα του ασθενούς με πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη;
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος (στη μέση ή στον αυχένα) που περιορίζει ή απαγορεύει την κίνηση. Μπορεί να συνοδεύεται απο έντονο πόνο στο πόδι, στους γλουτούς ή στο χέρι και την πλάτη.

2. Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης:
Τα αίτια για τον πόνο είναι διαφορετικά, κάποιοι πάσχουν από μια απλή δισκοκήλη, άλλοι από στένωση σπονδυλικού σωλήνα, σπονδυλολίσθηση  ή μπορεί να έχουν και πόνο που προέρχεται από τις αρθρώσεις των σπονδύλων. Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει μια θεραπεία για όλους.

3. Ποια είναι η αρχική θεραπεία;
Στην αρχή η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, περιλαμβάνει ανάπαυση, αποφυγή άρσης βαρών και σωματικής εργασίας, καθώς και συνδυασμό παυσίπονων και αντιφλεγμονοδών φαρμάκων. Η πιθανότητα βελτίωσης με τη συντηρητική αγωγή εξαρτάται από το αίτιο του πόνου.

 4. Πότε σκεφτόμαστε τη λύση του χειρουργείου;
Αν μετά από μερικές εβδομάδες συντηρητικής θεραπείας ο πόνος δεν υποχωρήσει ώστε ο ασθενής να μπορεί να εργαστεί, η λύση είναι το χειρουργείο. Επίσης σε περίπτωση που κάποιο νεύρο νεκρώσει και προκληθεί αδυναμία ή παράλυση στο άκρο απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.

5. Έχουν κινδύνους τα χειρουργεία στην σπονδυλική στήλη;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στα στατιστικά υπέρ των επεμβάσεων. Οι κίνδυνοι από το χειρουργείο είναι πολύ μικροί και αν σταθμιστούν σωστά ο ασθενής παίρνει τη σωστή απόφαση. Επιπλέον με τις νεώτερες ελάχιστα επεμβατικά τεχνικές (minimally invasive spinal surgery) η ανάρρωση είναι ταχύτατη και χωρίς ιδιάιτερο πόνο.

6.Tι είναι οι νεώτερες διαδερμικές ή ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές;
Οι νεώτερες διαδερμικές τεχνικές ή ελάχιστα επεμβατικές (minimally invasive spinal surgery-MISS) καθώς και η χρήση διεγχειρητικά νευροπλοήγησης (δηλαδή χειρουργική εικονικά καθοδηγούμενη μέσω πολύπλοκων computer) άλλαξε ριζικά τον τρόπο διενέργειας των χειρουργείων αυτών. Πλέον ο νευροχειρουργός με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί μέσα από πολύ μικρές τομές ενός εκατοστού, να στοχεύει το πρόβλημα, να το διορθώνει και να μην βλάπτει γειτονικές δομές όπως νεύρα ή αρθρώσεις. Με τις τεχνικές αυτές δεν χρειάζονται πλέον τα ανοικτά χειρουργεία με τις τομές δέρματος 10-15 εκατοστών αλλά επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα μέσω μικρών τομών.

7. Ποια χειρουργεία γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές;
Σχεδόν όλα τα χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης. Μιλάμε για διαδερμική μικροδισκεκτομή όταν το πρόβλημα είναι η δισκοκήλη, για διαδερμική πεταλεκτομή όταν το πρόβλημα είναι η στένωση και για διαδερμική σπονδυλοδεσία όταν το πρόβλημα είναι η σπονδυλολίσθηση ή το κάταγμα ενός σπονδύλου.

8. Τι είναι η διαδερμική μικροδισκεκτομή;
H διαδερμική ή ενδοσκοπική μικροδισκεκτομή εφαρμόζεται σε δισκοκήλες και στενώσεις σπονδυλικής στήλης. Γίνεται χειρουργική αφαίρεση του προπίπτοντος δισκικού υλικού ή τρηματοτομή λόγω επίμονης ισχιαλγίας-ριζαλγίας. Στις μέρες μας αυτό γίνεται διαδερμικά, με τομή 1 εκατοστού, με σωληνίσκους που διατείνουν το δέρμα και παρεκτοπίζουν αντί να διατέμνουν τους μύες (tubular microdiscectomy, endoscopic discectomy) και συνδυάζεται με ενδοσκόπιο ή με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Αποτέλεσμα η άμεση ανακούφιση από τον πόνο, η κινητοποίηση και έξοδος από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα και η ταχύτατη αποκατάσταση.

9. Τι είναι η διαδερμική σπονδυλοδεσία;
H διαδερμική σπονδυλοδεσία έχει εφαρμογή σε εκφυλιστική αστάθεια σπονδύλων ή σε τραύμα. Με τη χρήση διεγχειρητικής νευροπλοήγησης και διαδερμικών συστημάτων με 2-4 μικρές τομές, τοποθετούνται βίδες και ράβδοι απαραίτητοι για τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχει έλεγχος σε όλες τις φάσεις του χειρουργείου των δομών της σπονδυλικής στήλης με neuronavigation. Ο ασθενής περπατά και εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα και η αποκατάσταση είναι πολύ συντομότερη σε σχέση με την κλασσική σπονδυλοδεσία.

10. Μιλάμε λοιπόν για νέα εποχή στην χειρουργική σπονδυλικής στήλης;
Ναι, μιλάμε για νέα εποχή, με νέες διαδερμικές τεχνικές και χρήση νευροπλοήγησης  όπου έχουμε ελάχιστη κάκωση ιστών, ελάχιστη απώλεια αίματος, μείωση επιπλοκών, μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, γρήγορη νοσηλεία και άμεση αποκατάσταση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/