Ύπνος και ζυγαριά. Φίλοι ή εχθροί;

images_0aman-sleeping-in-bed.jpg

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να σηκωθούμε από το ζεστό μας κρεβατάκι. Φταίει η κούραση της καθημερινότητας; Φταίει το άγχος που μας κάνει να ξυπνάμε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα …και που στο τέλος μας αφήνει ξύπνιους μέχρι τα ξημερώματα; Υπάρχει άραγε για καθένα μας συγκεκριμένη ώρα που θα πρέπει να κοιμόμαστε ώστε να ξυπνάμε ξεκούραστοι το πρωί;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Ιατρικής του ύπνου , του Stanford School of Medicine, με επικεφαλής τον καθηγητή κ.Rafael Pelayo, οι άνθρωποι έχουμε αναπτύξει κάποιες συνήθειες ύπνου και «εγρήγορσης» που ταιριάζουν στις ανάγκες μας για επιβίωση. Τα περισσότερα άτομα λειτουργούν καλύτερα τις πρωινές ώρες , καθώς επίσης και 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο τους. Αντίθετα, τις μεσημεριανές ώρες, ιδίως μετά το γεύμα και κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, οι άμυνες πέφτουν και συχνά παρατηρείται έντονη υπνηλία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Pelayo, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από την εποχή των σπηλαίων, τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ήταν λιγότερο αναμενόμενες οι επιθέσεις λιονταριών, με συνέπεια οι άνθρωποι να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και να επιτρέπουν στον εαυτό τους να χαλαρώσουν.

Ο κύκλος των 90 λεπτών
Ο κύκλος αυτός εξελικτικά οφείλεται στην ανάγκη του ανθρώπου για επιβεβαίωση ότι το περιβάλλον στο οποίο κοιμάται είναι ασφαλές. Σύμφωνα με τον καθηγητή Rafael Pelayo, για τους παραπάνω λόγους μία σύντομη αφύπνιση, διάρκειας 20-30 δευτερολέπτων, κάθε 90 λεπτά της ώρας είναι φυσιολογική και αναμενόμενη σε όλους τους ανθρώπους. Επομένως, σύμφωνα με τον καθηγητή Pelayo για έναν καλό ύπνο είναι σημαντική τόσο η εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος όσο και η κατάκλιση πριν από την εμφάνιση εξάντλησης. Σημαντικό είναι να αποσυμπιέσουμε το μυαλό μας από τις σκέψεις και το άγχος και να καθιερώσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα αφύπνισης.

Ο ύπνος και το βάρος μας…
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο ανεπαρκής ή διακεκομμένος βραδινός ύπνος, εκτός από κόπωση και ατονία, επιφέρει και αλλαγές στην όρεξη, ενώ συνδέεται και με αύξηση βάρους και με την εμφάνιση παχυσαρκίας. Μάλιστα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2004 αναφέρει ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 6 ώρες τη νύχτα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία σε σχέση με εκείνα που κοιμόντουσαν 7-9 ώρες. Μάλιστα, οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου φαίνεται να επηρεάζουν και τη διάθεση για κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και υδατάνθρακες.

Κι αν προβληματίζεστε τι πρέπει να τρώτε το βράδυ για έχετε ένα ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο… ορίστε κάποιες βασικές οδηγίες:

    Μην παραλείπετε το βραδινό σας γεύμα. Το βραδινό βοηθά στην αποτροπή της βραδινής υπογλυκαιμίας, γεγονός που από μόνο του είναι αρκετό για έναν ήρεμο ύπνο.
    Προτιμήστε ελαφριά γεύματα. π.χ σαλάτα εποχής με 30γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 αυγό βραστό ή τόνο και 1φ. ψωμί ολικής ή 1 μέτρια πατάτα και 1κ.σ ελαιόλαδο, ή τοστάκι με γαλοπούλα-τυρί light, μαργαρίνη και λαχανικά ή ακόμη και 1 γιαούρτι με 3-4 φρυγανιές σικάλεως, τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο σας. Να θυμάστε ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι απαγορευτικό αρκεί να…
    Αποφύγετε τις υπερβολές! Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τον ύπνο σας είναι λίγος και πιθανότατα μια μεγάλη ποσότητα τροφής να αποθηκευτεί ως λίπος.
    Θυμηθείτε! Το σώμα και το μυαλό σας έχουν ανάγκη από ξεκούραση και ύπνο… χαρίστε τους λοιπόν τις στιγμές χαλάρωσης που δικαιούνται και αφήστε τα να σας οδηγήσουν στο δρόμο… της επιτυχίας!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr