Το πρωινό του δεκαλέπτου!

images_0aaahurry.jpg

Το πρωινό, το πρώτο γεύμα ή το πρώτο «διάλλειμα» της ημέρας, αποτελεί την πιο καθοριστική στιγμή για μικρούς και μεγάλους. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη λήψη πρωινού γεύματος με τον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς και με συνολικά καλύτερη ποιότητα διατροφής. Παρόλο, όμως, που το γνωρίζουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να «σνομπάρει» το πρωινό. Τα τελευταία χρόνια όλα και περισσότερο επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά μας παραμελούν συστηματικά το πρωινό τους γεύμα καθώς αποτελέσματα της μελέτης Greco έδειξαν ότι 4 στα 10 παιδιά δεν καταναλώνουν καθημερινά ένα ισορροπημένο πρωινό.

Τι μπορεί να οδηγεί σε αυτό;

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την κατανάλωση πρωινού φαίνεται να είναι… ο χρόνος! Όσο κι αν σκεφτόμαστε ότι η κατανάλωση πρωινού είναι αυτή που θα μας στερήσει μισή ώρα παραπάνω ύπνου ή θα μας καθυστερήσει στο σχολείο, στην πραγματικότητα το πρωινό γεύμα μπορεί να διαρκέσει 10′. Υπάρχει λύση! Fast breakfast!

Προετοιμάστε κάτι από το βράδυ για να πάρει μαζί το παιδί σας!

Αυτό κρύβει 2 θετικά στοιχεία, πρώτον δε θα αφιερώσετε χρόνο το πρωί ο οποίος είναι πολύτιμος, και δεύτερον μπορεί να είναι κάτι εύκολο στη μεταφορά του που θα μπορεί να το πάρει μαζί του το παιδί και να το καταναλώσει είτε στο δρόμο είτε στο πρώτο διάλειμμα εξοικονομώντας χρόνο στο σπίτι για να ετοιμαστεί.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;
 
Ένα κομμάτι σπιτικής πίτας όπως η σπανακόπιτα. Όσο κι αν αυτό φαντάζει εξαιρετικά χρονοβόρο, η παρασκευή της μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εύκολη και γρήγορη όταν χρησιμοποιείται έτοιμο κατεψυγμένο φύλλο υψηλό ποιοτικά το οποίο παράλληλα διατηρεί τη νοστιμιά και τη θρεπτική της αξία και την καθιστά σε αναμφισβήτητη θέση στην γενικότερη διατροφή του ανθρώπου. Άλλωστε σκεφτείτε… η χρήση έτοιμου κατεψυγμένου φύλλου αποτρέπει την κατανάλωση έτοιμων πιτών από τα σχολικά κυλικεία οι οποίες είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά. Ένα κομμάτι σπιτικής πίτας με λαχανικά και κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο ή τυρί μπορεί να είναι ένα πλήρες γεύμα για τα παιδιά.

Έτσι, λοιπόν, ένα κομμάτι που θα έχει περισσέψει από τη βραδινή πίτα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό που θα δώσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στο παιδί απαραίτητα για την πνευματική και σωματική απόδοσή του στο σχολείο.

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε πίτες με διάφορα λαχανικά και βότανα ή από την άλλη χρησιμοποιήστε ποικιλία φρούτων μαζί με κάποια κρέμα ζαχαροπλαστικής και κανέλλα για ένα πρωινό που θα τους μείνει… αξέχαστο!

Τοποθετήστε στο τραπέζι από το προηγούμενο βράδυ τα υλικά του πρωινού!

Η οργάνωση από το προηγούμενο βράδυ θα σας ξε-αγχώσει και θα οδηγήσει τελικά στην κατανάλωση πρωινού από τα παιδιά χωρίς άγχος, φωνές και βιασύνη. Ετοιμάστε τα σκεύη που θα χρειαστείτε το πρωί, συγκεντρώστε ή κάνετε μία μικρή προεργασία των υλικών που θα χρησιμοποιήσει το παιδί στο πρωινό. Για παράδειγμα, τις πολυάσχολες ημέρες, μπορείτε να καταφύγετε σε πιο γρήγορες λύσεις πρωινού.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;

Για παράδειγμα ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης και γάλα μπορεί να είναι επίσης ένα ισορροπημένο πρωινό που θα προσφέρει στο παιδί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες για πνευματική απόδοση, πρωτεΐνες για παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, ασβέστιο για την υγεία των οστών, φυτικές ίνες για τον έλεγχο του βάρους και τη λειτουργία του εντέρου καθώς και πληθώρα ακόμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Εξοικονομήστε χρόνο αναθέτοντας στο παιδί από το βράδυ να τοποθετήσει το μπολ στο τραπέζι μαζί με τα δημητριακά που θα καταναλώσει όπως επίσης και το κουτάλι του. Το μόνο που θα λείπει, λοιπόν, από το τραπέζι θα είναι το γάλα για να ολοκληρώσει το παζλ του πρωινού του.

Οι λύσεις υπάρχουν και είναι γύρω σας αρκεί… να τις ανακαλύψετε!

Καλημέρα σας!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr