Τι κρύβει η κοιλιά;

images_0belly-fat.jpg

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν «μαγικά τρόφιμά ή μαγικές ασκήσεις» που μπορούν να σας βοηθήσουν στο να χάσετε λίπος ή να εξαφανίσετε το φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα. Ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και άσκησης είναι τα μοναδικά σας όπλα για επιτύχετε το στόχο σας. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά:

Πείτε «ναι» στις φυτικές ίνες
Τι κρύβει η κοιλιά μας; …απλά λίπος!

Η λεγόμενη κοιλίτσα, είτε πλαδαρή είτε στεγνή, πίσω της κρύβει μια μεγάλη ή μικρή αποθήκη λίπους, αντίστοιχα. Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούνται στη σύγχρονη εποχή, θεωρούνται μια παγκόσμια μάστιγα και είναι συνδεδεμένα με το κοιλιακό λίπος. Βέβαια ο περισσότερος κόσμος, ιδιαίτερα οι νέοι, συνήθως ενδιαφέρονται για την εμφάνιση και μόνο. Όταν περάσουν τα χρόνια ή εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα υγείας, αρχίζουν να προβληματίζονται και για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία τους. Παρόλα αυτά πόσοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πραγματικά και κατανοούν τη σοβαρότητα των δεδομένων: ότι δηλαδή η παχυσαρκία, ιδιαίτερα της κοιλιάς, σχετίζεται σε υψηλό βαθμό με το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), την υπέρταση (υψηλή πίεση), τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιους τύπους καρκίνου;

Σίγουρα, η σύνδεση της επίπεδης κοιλιάς με την παχυσαρκία και την υγεία, μπορεί να σας ξενίζει και να σας «προσγειώνει» απότομα. Εσείς το μόνο που είχατε στο νου σας διαβάζοντας το άρθρο ήταν η μικρή ζήλια και το παράπονο του «γιατί αυτός και όχι εγώ». Ωστόσο, προτού σας προτείνουμε τρόπους για να βελτιώσετε την εμφάνισή σας και να αποκτήσετε την κοιλιά που πάντα επιθυμείτε… είναι σημαντικό να σας δώσουμε τα κίνητρα για να το προσπαθήσετε! Τι πιο σημαντικό λοιπόν από την υγεία;

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή… τι δημιούργησε την κοιλίτσα σας;
Μπορεί η πρώτη δοκιμή των φθινοπωρινών ρούχων να ήταν και η πρώτη συνειδητοποίηση του τοπικού σας ζητήματος. Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό δεν δημιουργήθηκε εχθές αλλά έχει τις ρίζες του σε πολλούς παράγοντες.

Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, κυρίως με τη μορφή λιπαρών και αλκοόλ και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, λόγω καθιστικής ζωής, έλλειψης χρόνου και απροθυμίας για άσκηση, είναι από τις βασικότερες αιτίες αύξησης βάρους και κατ’ επέκταση συσσώρευσης λίπους.

Ταυτόχρονα, το σημείο στο οποίο θα αποθηκευτεί η παραπανήσια ενέργεια ως λίπος έχει άμεση σχέση με τα γονίδια και τις ορμόνες μας. Αυτός είναι και ο λόγος που το λίπος στην κοιλιά εντοπίζεται κυρίως στους άντρες και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ πολλές γυναίκες έχουν «κληρονομήσει» το σωματότυπο μήλο και η «κοιλίτσα» εμφανίζεται από νεαρή ηλικία.

Επομένως,

Αρχικά, εξετάστε τι σωματότυπο έχουν τα πολύ συγγενικά σας πρόσωπα, ώστε να βάλετε εφικτούς στόχους, να εκτιμήσετε πόσο εύκολο είναι να φτάσετε στο αποτέλεσμα που επιθυμείται και πόσος χρόνος θα χρειαστεί. Ξεκινώντας με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σας, δεν πρόκειται να “πέσετε σε παγίδες” και να ταλαιπωρηθείτε. Στη συνέχεια είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, το οποίο θα σας επιτρέπει να προσαρμόσετε ισορροπημένες συνήθειες στην καθημερινότητά σας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr