Μπανάνα: το «εύκολο» φρούτο

images_1banana.jpg

Κατά καιρούς όλοι έχουμε ακούσει ότι η μπανάνα είναι το φρούτο που παχαίνει περισσότερο απ’ όλα. Όλοι ξέρουμε ότι είναι δυναμωτική και ότι έχει πολλές βιταμίνες, αλλά μάλλον είναι κατάλληλη μόνο για τα παιδιά λόγω των θερμίδων που περιέχει.‘Οταν όμως η μπανάνα είναι το αγαπημένο σου φρούτο, ειδικά το χειμώνα που οι επιλογές σου είναι λιγότερες από το καλοκαίρι, όταν σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια που πάντα αυτό το φρούτο διάλεγες για κολατσιό, τότε πρέπει να ψάξεις να βρεις τους λόγους που μπορείς να τις τρως χωρίς τύψεις και να τις απολαμβάνεις όπως τότε…

Μία κανονική  μπανάνα έχει περίπου 100 θερμίδες (όσο 2 κράκερς ή 1 μπάρα δημητριακών). Παράλληλα όμως περιέχει βιταμίνη A,B,C,D,E,σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο,φυτικές ίνες και αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών.

Μετά από έντονη σωματική άσκηση είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας , γι’ αυτό και οι περισσότεροι αθλητές ανά τον κόσμο την προτιμούν.

Βοηθά σημαντικά στη μνήμη, τη μάθηση και γενικότερα στην οργάνωση της σκέψης και την ενδυνάμωση του εγκεφάλου, είναι δηλαδή ιδανική για μαθητές και για όσους έχουν πνευματική εργασία.

Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα την αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Θεωρείται ιδανική τροφή για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, καθώς λειτουργεί στο νευρικό σύστημα αγχολυτικά, μας προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση από το καθημερινό στρες.

Έχει ευργετικές ιδιότητες για παθήσεις εντερικές, καούρα, εμετό, ναυτία και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Καταπολεμά, ειδικά για τις γυναίκες, την σιδηροπαινική αναιμία αλλά και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Το καλύτερο φάρμακο για το hangover (δοκιμασμένο): milkshake με μπανάνα και μέλι. Η μπανάνα ανακουφίζει το στομάχι, το γάλα ενυδατώνει τον οργανισμό και το μέλι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πολλές σπιτικές μάσκες ομορφιάς για το πρόσωπο περιέχουν μπανάνα. Η πιο γνωστή, η οποία προσφέρει ενυδάτωση, είναι η ακόλουθη: ½ ώριμη μπανάνα, ½ κεσεδάκι πλήρες γιαούρτι, 1 κουταλάκι σούπας μέλι. Την αφήνετε στο πρόσωπο για 10 λεπτά και ξεβγάζετε αρχικά με χλιαρό και μετά με κρύο νερό .

Αντίστοιχα για την ενυδάτωση των μαλλιών η πιο εύκολη μάσκα μαλλιών, που δύσκολα ξεχνάς τα υλικά και σίγουρα τα έχεις σπίτι σου, είναι η εξής: 1 μπανάνα και από 2 κουτ. γλ. γάλα, μέλι, ελαιόλαδο. Τα πολτοποιείτε και αφήνετε τη μάσκα στα μαλλιά για περίπου 20 λεπτά, την ξεβγάζετε και συνεχίζετε το λούσιμο όπως συνήθως.

Το εσωτερικό της φλούδας είναι ιδανικό για δερματικά προβλήματα ή τσιμπήματα από έντομα, όταν το τρίψετε απαλά στην προβληματική περιοχή. Τέλος την φλούδα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να δώσετε λάμψη και ενυδάτωση στα παπούτσια σας αλλά και σαν οργανικό λίπασμα στα φυτά σας αντί για χημικά.

Έξτρα tip: οι μπανάνες δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/