Με θέλει όπως είμαι, ας πάρω κι ένα κιλάκι παραπάνω!

images_0cheat-day-wl-art.jpg

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που μαζί με το γάμο και την οικογενειακή ευτυχία βλέπουν και το δείκτη της ζυγαριάς να παίρνει τα πάνω του.

Μπορεί να το έχετε ακούσει από φίλους και γνωστούς σας ή ακόμα να το έχετε βιώσει κι εσείς οι ίδιοι. Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που μαζί με το γάμο και την οικογενειακή ευτυχία βλέπουν και το δείκτη της ζυγαριάς να παίρνει τα πάνω του. Τι συμβαίνει τελικά και τα περισσότερα ζευγάρια αυξάνουν το βάρος τους όταν παντρεύονται; Φταίει ο γάμος ο ίδιος και το ότι πλέον δεν υπάρχει τόσο έντονα η ανάγκη διεκδίκησης από το άλλο φύλο; Μήπως αυτό που ευθύνεται είναι οι ίδιες οι συνθήκες της συγκατοίκησης; Ή συμβαίνει και κάτι άλλο που οι επιστήμονες δεν το έχουν εντοπίσει ακόμα; Και βέβαια το καίριο ερώτημα: ποια ειναι η λύση;

Με παρασέρνει στις ατασθαλίες…

Αυτό που είναι κοινά αποδεκτό, και λογικό αν καθίσουμε να το αναλογιστούμε, είναι ότι όταν πλέον μπαίνεις στη διαδικασία να συγκατοικήσεις με κάποιον άλλο άνθρωπο αλλάζεις διάφορες συνήθειές σου, μεταξύ των οποίων και τις διατροφικές. Γιατί όμως τις περισσότερες φορές υιοθετούνται οι λιγότερο υγιεινές συνήθειες από τους δύο; Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι, από την έλλειψη χρόνου μέχρι και τη δυσκολία να βρεθεί κοινός τόπος στις προτιμήσεις των δύο μερών. Τι πιο κλασικο από φράσεις όπως “μου αρέσει πολύ το ψάρι αλλά ο άντρας μου δεν μπορεί ούτε να το μυρίσει κι έτσι δεν το μαγειρεύω ποτέ” ή “όταν ζούσα με τους γονείς μου δεν παραγγέλναμε σχεδόν ποτέ στο σπίτι, τώρα με τον άντρα μου μας αρέσει να παίρνουμε σουβλάκια μία – δύο φορές την εβδομάδα”.

Η λύση: Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Συζητήστε με το/ τη σύζυγό σας τις προτιμήσεις και τις διατροφικές αποστροφές σας, καταγράψτε τις και βρείτε τα κοινά σας σημεία. Αναδείξτε τα κοινά σας, αγαπημένα τρόφιμα που θα είναι καλό να τρώτε πιο συχνά, και περιορίστε αυτά που ξέρετε ότι μπορεί να σας φορτώνουν με περισσότερες θερμίδες σε μία φορά την εβδομάδα. Όσο για αυτά που δεν αρέσουν καθόλου στον ένα από τους δύο, προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους να τα καταναλώσετε, π.χ. ψάρι εκτός σπιτιού, ή ζητήστε τη μητέρα ή μία φίλη σας να σας κρατήσει μία μερίδα όταν μαγειρέψει στο δικό της σπίτι.

Με θέλει όπως είμαι, ας πάρω κι ένα κιλάκι παραπάνω…

Ακόμα κι έτσι να είναι, ο στόχος του να διατηρούμε ένα υγιές βάρος δεν είναι (μόνο) η αποδοχή του συντρόφου μας. Ο βασικότερος είναι φυσικά η υγεία, αλλά και η αποδοχή μας από τον ίδιο μας τον εαυτό! Δεν είναι κακό να προσέχουμε την εμφάνισή μας, να αισθανόμαστε καλά στα ρούχα μας (γνώρισμα κυρίως των γυναικών βέβαια) και να φροντίζουμε για το βάρος μας, αρκεί αυτό να μην γίνεται εμμονή.

Η λύση: Ακολουθείστε δύο βασικά βήματα: 1) Φροντίστε να ζυγίζεστε τακτικά, π.χ. μία φορά την εβδομάδα ή ανά δύο εβδομάδες, και θέστε ένα όριο βάρους το οποίο δεν θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να ξεπεράσετε. 2) Μην ξεχνάτε την άσκηση και γενικά την κίνηση! Προσπαθείστε να είστε όσο πιο δραστήριοι μπορείτε, περπατάτε καθημερινά για ένα μισάωρο (έστω και σπαστό), βρείτε ένα χόμπι που να περιέχει κίνηση, ή γίνετε πιο δραστήριοι μέσα στο σπίτι, π.χ. χορεύοντας!

Τελικά όχι, δεν παχαίνει ο ίδιος ο γάμος, παχαίνουν οι αλλαγές στις συνήθειές μας, είτε αυτές αφορούν σε περισσότερο φαγητό είτε σε λιγότερη κίνηση, ή συνήθως στο συνδυασμό και των δύο. Η λύση δεν είναι ούτε δύσκολη, ούτε σύνθετη, αρκεί απλά να εντοπίσουμε την αιτία και να εφαρμόσουμε απλές μικρές αλλαγές προς το καλύτερο και στις δύο πλευρές του ενεργειακού ισοζυγίου: μείωση στην υπερκατανάλωση φαγητού + αύξηση στη σωματική δραστηριότητα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr