Καφές και αδυνάτισμα: λύνοντας το μυστήριο!

images_0ellinikos-kafes.jpg

Για πολλούς ο καφές είναι από τα πρώτα πράγματα που γεύονται μόλις ξυπνήσουν. Για άλλους είναι απλά μια ευκαιρία να βρεθούν με φίλους. Άλλοι πάλι, τον χρησιμοποιούν για να «μάθουν το μέλλον». Όπως και να’ χει ο καφές αποτελεί μία από τις αγαπημένες μας συνήθειες και έχει συνδεθεί με διάφορες κοινωνικές εκφάνσεις της ζωής μας, ενώ τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει γύρω του όλο και περισσότερα «μυστικά αδυνατίσματος»… Τελικά, μπορεί ο καφές να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους; Πόσα από αυτά που ακούμε γύρω από τον καφέ και το αδυνάτισμα αληθεύουν και πόσα αποτελούν «φρούδες» ελπίδες;

«Ο καφές ελέγχει την όρεξη». Πράγματι, αρκετά είναι τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να επιδράσει θετικά στον έλεγχο της όρεξης. Η δράση αυτή αποδίδεται κυρίως στην καφεΐνη η οποία λειτουργεί σαν ένας μικρής διάρκειας καταστολέας της όρεξης, που οδηγεί σε μικρότερο αίσθημα πείνας άρα και σε λιγότερη πρόσληψη τροφής για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωσή του.

«Ο καφές παχαίνει». Πολύ συχνά ακούγεται ότι ο καφές παχαίνει ή ότι το ένα είδος καφέ έχει θερμίδες ενώ το άλλο όχι. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του καφέ είναι ότι δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες. Για του λόγου το αληθές, 1 φλιτζανάκι σκέτου ελληνικού καφέ αποδίδει περίπου 1 θερμίδα. Οι θερμίδες που μπορεί κάποιος να προσλάβει από τον καφέ εξαρτώνται από την ποσότητα του γάλακτος και της ζάχαρης που προσθέτει. Για παράδειγμα, στον cappuccino που χρησιμοποιείται αφρόγαλα για την παρασκευή του οι θερμίδες του μπορεί να φθάνουν τις 160 ή αν έχει σαντιγί τότε οι θερμίδες αγγίζουν τις 300! Και πάλι, με «έξυπνους» χειρισμούς οι θερμίδες αυτές θα μπορούσαν να περιοριστούν (όπως προτίμηση γάλακτος χαμηλών λιπαρών και ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών αντί της ζάχαρης). Επομένως, εάν φοβάστε να ξεκινήσετε δίαιτα γιατί πιστεύετε ότι θα σας «κόψουν» τον καφέ, μπορείτε να προχωρήσετε ελεύθερα με το πρόγραμμα αδυνατίσματός σας!

Και ταυτόχρονα… «Ο καφές «καίει» θερμίδες!» Η άποψη αυτή επανέρχεται πολλές φορές στη δημοσιότητα την τελευταία διετία. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Σήμερα, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμογένεσης (δηλαδή μία μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος) γεγονός το οποίο οδήγησε στην εικασία ότι ο καφές θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια ή/και διατήρηση του βάρους ενεργοποιώντας το σώμα να «κάψει» θερμίδες. Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν έναν τέτοιο ισχυρισμό αναφορικά με την καφεΐνη. Πέρα, όμως, από την επίδραση της καφεΐνης, 2 ακόμα συστατικά του καφέ έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν χώρο στη βιβλιογραφία και να συνδέονται με τον έλεγχο του βάρους. Ο λόγος για τα χλωρογενικά οξέα, αντιοξειδωτικά του καφέ, και τους μαννοολιγοσακχαρίτες, που είναι σύνθετοι υδατάνθρακες με πρεβιοτική δράση. Η πρόσληψη αυτών των 2 συστατικών έχει φανεί ότι συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και πιθανόν στη βελτίωση της σύστασης του σώματος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά είναι πρώιμα και μένουν να επιβεβαιωθούν μέσα από περισσότερες μελέτες.

Σίγουρα θα ήταν όλα πολύ πιο εύκολα αν υπήρχε κάποιο μαγικό τρόφιμο ή ρόφημα το οποίο θα μπορούσε έτσι απλά να μειώσει το σωματικό βάρος. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι η αιτιολογία της αύξησης του βάρους είναι τόσο πολυσύνθετη που η απόδοση «μαγικών» ή «ενοχοποιητικών» στοιχείων σε ένα τρόφιμο δεν έχει καμία υπόσταση. Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ τόσο στην αρχή όσο και στις ενδιάμεσες ώρες της ημέρας, λοιπόν, θα σας προσφέρει την απαραίτητη ενεργητικότητα που επιθυμείτε χωρίς να σας φορτώσει με θερμίδες, μπορεί να σας κόψει για μικρό χρονικό διάστημα την όρεξη και γιατί όχι… μπορεί να σας δώσει την ώθηση που ζητάτε να σηκωθείτε από την καρέκλα και τον καναπέ και να ασχοληθείτε με τη φυσική σας κατάσταση, κάτι που σας φέρνει σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας για απώλεια βάρους.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr