Η υγεία μας σε 2 λέξεις: ελληνικός καφές!

images_0aaagreek_coffee_600.jpg

Παρά την «εισβολή» στην καθημερινότητά μας πολλών ξενόφερτων καφέδων, η αγαπημένη συνήθεια όλων μας είναι ο ελληνικός καφές! Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το 48% των Ελλήνων καταναλώνουν ελληνικό καφέ, με 2ο σε θέση το στιγμιαίο καφέ σε ποσοστό 31%, ενώ η κατανάλωσή μας σε καφέδες φίλτρου και espresso είναι μόλις 21%. Πόσα πράγματα μπορεί να κρύβει, όμως, 1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ;

Πνευματική απόδοση και μνήμη
Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για καφέ είναι η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη και σε αυτά που μπορεί εκείνη να συνεισφέρει. Αν και καφές χαμηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καφεΐνης μέσω της κατανάλωσης ελληνικού καφέ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο τη μακροπρόθεσμη όσο και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, αλλά και την κωδικοποίηση νέων πληροφοριών. Τα αποτελέσματα των μελετών έχουν δείξει ότι τα άτομα που προσλαμβάνουν καφεΐνη είναι σε θέση να ανακαλέσουν τις καινούριες πληροφορίες πιο εύκολα και σε μικρότερο χρόνο, καθώς τις έχουν κωδικοποιήσει καλύτερα στο μυαλό τους.

Μακροζωία
Όπως όλα δείχνουν το μυστικό για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και της μακροζωίας το έχουμε στα χέρια μας και είναι ένα ή και περισσότερα φλιτζάνια ελληνικού καφέ. Η μελέτη της Ικαρίας, 2 χρόνια μετά τη δημοσίευσή της εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στον επιστημονικό κόσμο. Γιατί; Κατάφερε να αναδείξει ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του νησιού της Ικαρίας ηλικίας μεταξύ 69-81 ετών που έπιναν ελληνικό καφέ τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα παρουσίασαν καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία συνολικά. Ο ελληνικός καφές είναι πλούσιος σε χλωρογενικό οξύ, πολυφαινόλες, λιποδιαλυτές ουσίες και άλλες φιλικές για την καρδιά ενώσεις, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία των αρτηριών, στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και στην ενίσχυση συνολικά της υγείας του ανοσοποιητικού.

Αντιοξειδωτικά
Είναι από τους καφέδες με το πιο πλούσιο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο. Όπως αποδεικνύεται έντονα σε πληθώρα μελετών τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός καφές μπορεί να λειτουργήσει και ως φυσικό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντάς μας από την εμφάνιση διαφόρων καταστάσεων όπως είναι η πρόωρη γήρανση, η εμφάνιση καρκίνου, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Και μάλιστα ενώ παλαιότερες μελέτες υποστήριζαν ότι οι αντιοξειδωτικές ικανότητες του καφέ μπορούν να αποδοθούν κυρίως στην καφεΐνη ή στο χλωρογενικό οξύ που βρίσκεται στους πράσινους κόκκους του καφέ, τώρα φαίνεται ότι το καβούρδισμα των πράσινων κόκκων και η απόκτηση του τελικού καφέ χρώματος των κόκκων οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, κυρίως των μελανοϊδινών που δίνουν το τελικό σκούρο χρώμα.

Πρόληψη εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον και Alzheimer
Γνωρίζατε ότι το απολαυστικό σας διάλλειμα για καφέ θα μπορούσε να σας προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με το νευρικό μας σύστημα όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Alzheimer; Μεγάλο μέρος επιδημιολογικών μελετών σήμερα συνδέουν την κατανάλωση καφέ προληπτικά με τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, καθώς δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ή με καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Αντίστοιχα, η συστηματική κατανάλωση καφέ φαίνεται πως μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της «φθοράς» της γνωσιακής λειτουργίας που παρατηρείται καθώς μεγαλώνουμε συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη νόσων όπως το Alzheimer, μιας από τις συχνότερες αιτίες γεροντικής άνοιας.

Πρόληψη εμφάνισης Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς, της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Ενδεικτικά, αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Προοπτικής Μελέτης για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC) έδειξαν πως όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως εμφάνιζαν 23% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Μέχρι τώρα είδαμε τι «κρύβει» ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ, είναι όμως εξίσου σημαντικό τι ΔΕΝ κρύβει… και αυτό είναι θερμίδες! Ο σκέτος ελληνικός καφές από τη φύση του περιέχει μόλις μία θερμίδα και η κατανάλωσή του, λοιπόν, δεν επηρεάζει το σωματικό μας βάρος! Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ο καφές αποκτάει θερμίδες όταν περιέχει ζάχαρη ή/ και γάλα, καθώς και από άλλα υλικά που μπορεί να του προσθέτουμε (π.χ. σιρόπι ή σαντιγί)! Ακόμα όμως και ο βαρύς γλυκός ελληνικός δεν ξεπερνάει τις 50 θερμίδες.

Γι’ αυτό, λοιπόν, πιείτε έναν ελληνικό στην υγειά σας… κυριολεκτικά!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr