Η νέα σοκολατένια μόδα για το πρωινό

images_0aaachocobreak.jpg

Για πολλά χρόνια, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί, το πιο νόστιμο πρωινό ήταν συνδεδεμένο με την πραλίνα φουντουκιού με γεύση κακάο πάνω σε ψωμί. Αν η περιγραφή αυτή δεν σας φαίνεται πολύ γνώριμη, είμαι σίγουρη ότι αν αναφέρω τις πιο γνωστές μάρκες αυτού του τροφίμου θα καταλάβετε σε τι αναφέρομαι. Πρόκειται, λοιπόν, για τις γνωστές και αγαπημένες επί δεκαετίες μερέντα και νουτέλα. Ένα νέο trend όμως έχει έρθει να τις αντικαταστήσει στο τραπέζι του πρωινού και ακούει στο όνομα ταχίνι με κακάο. Πόσο καλύτερο είναι από διατροφικής πλευράς; Έχει νόημα να το προτιμούμε, και αν ναι, πόσο μπορούμε να καταναλώνουμε;

Διαβάζοντας κανείς τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων (κάτι που συστήνω να κάνουμε όλοι όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ και επιλέγουμε τι τρόφιμα θα αγοράσουμε), διαπιστώνει ότι από θερμιδικής πλευράς τα προϊόντα δεν διαφέρουν πολύ. Το ταχίνι με κακάο έχει λίγο λιγότερες από 600 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, και η πραλίνα φουντουκιού περίπου 550 θερμίδες στην ίδια ποσότητα. Όταν όμως δει από που προέρχονται αυτές οι θερμίδες, τότε θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν διαφορές.

Το ταχίνι με κακάο έχει σχεδόν τριπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών, μισή περίπου ποσότητα υδατανθράκων και σακχάρων, και μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, αν και η συνολική ποσότητα λιπαρών είναι περίπου περισσότερη κατά 10 γραμμάρια. Η σύστασή του λοιπόν φαίνεται να υπερτερεί σε όλα τα σημεία συγκριτικά με την πραλίνα φουντουκιού, και αν προσέξουμε και επιπλέον πληροφορίες, θα δούμε ότι περιέχει επίσης αρκετή ποσότητα φυτικών ινών και φυσικά σημαντική ποσότητα μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών (τα καλά λιπαρά δηλαδή που θέλουμε να έχουμε στη διατροφή μας). Ο βασικός λόγος για τις διαφορές αυτές είναι ότι το κύριο συστατικό στο προϊόν είναι το ταχίνι, δηλαδή ο πολτός σουσαμιού σε ποσοστό 62%, ενώ στην πραλίνα φουντουκιού ο κύριος όγκος των λιπαρών προέρχονται από το φοινικέλαιο (για το οποίο υπάρχει σαφής σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου με μειωθεί η κατανάλωσή του) και λιγότερο από τα φουντούκια που χρησιμοποιούνται σε ποσοστό 13%.

Άρα η απάντηση είναι, νομίζω, προφανής. Το ταχίνι με κακάο υπερτερεί διατροφικά κι ας έχει περισσότερες θερμίδες και συνολικά λιπαρά. Απλά, δεδομένου ότι είναι ένα τρόφιμο με αρκετή ενέργεια, πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο. Μια μερίδα που ορίζεται ως 25 γραμμάρια, περίπου 2 κουταλιές δηλαδή, έχει σχεδόν 150 θερμίδες ,10 γραμμάρια λιπαρών (με τα 8γρ να προέρχονται από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά), 8 γραμμάρια υδατανθράκων κυρίως με τη μορφή ζάχαρης, 4 γραμμάρια πρωτεϊνης και περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς το νέο trend για το πρωινό με τη σοκολατένια γεύση, ως εναλλακτική στην πραλίνα φουντουκιού, αλλά να θυμάστε ότι ούτε αυτό πρέπει να ξεχειλίζει από το ψωμί!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr