Ζυγαριά: «φίλος» ή «εχθρός» στην απώλεια βάρους;

images_0zygaria-paxos-77.jpg

Να ζυγιστώ ή να μην ζυγιστώ; Ιδού το ερώτημα…

Λίγα χρόνια πριν επικρατούσε η άποψη ότι το συχνό ζύγισμα επιδρά αρνητικά στην ψυχολογική διάθεση του ατόμου. Μάλιστα, για πολλούς αποτελούσε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες καθώς είτε τους γέμιζε με άγχος σε περίπτωση μη απώλειας είτε επαναπαύονταν σε περίπτωση απώλειας βάρους. Επιπλέον, η ζυγαριά, αυτό το μικρό τερατάκι που κρύβεται συνήθως κάτω από το κρέβατι ή στο μπάνιο μας, έχει κατηγορηθεί για τη δημιουργία εμμονών με το σωματικό βάρος και για διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς.

Κάτι όμως που τελικά δε φαίνεται να ισχύει σύμφωνα και με νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Αντιθέτως, το συχνό ζύγισμα φαίνεται πως είναι μία αρκετά αποτελεσματική και ασφαλής στρατηγική για τον έλεγχο του βάρους. Αυτό συμβαίνει κυρίως, γιατί υποσυνείδητα λειτουργεί σαν υπενθύμιση και ανατροφοδότηση του εκάστοτε στόχου (είτε πρόκειται για απώλεια είτε για διατήρηση βάρους).

Επιπλέον, δεν υπάρχουν έρευνες που να σχετίζουν το συχνό ζύγισμα με διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς. Το αντίθετο μάλιστα. Οι περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν ότι τα άτομα που ζυγίζονται πιο τακτικά διατηρούν το βάρος τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ ‘φροντίζουν και περισσότερο’ τις διατροφικές τους συνήθειες σε σχέση με άτομα που δεν ζυγίζονται τακτικά και έτσι η διαχείριση και ο έλεγχος του βάρους γίνονται πιο αποτελεσματικά. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε μια άλλη μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που ζυγίζονταν περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα αλλά όχι παραπάνω από μία φορά την ημέρα κατάφεραν να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους στη φάση της συντήρησης σε σχέση με άτομα που ζυγίζονταν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερες από μία φορές μέσα στην ημέρα. Επομένως, το συχνό ζύγισμα, χωρίς βέβαια να το παρακάνουμε, παίζει σημαντικό ρόλο τόσο κατά την προσπάθεια μείωσης του βάρους όσο και κατά την προσπάθεια διατήρησής του.

Σε κάθε περίπτωση μην απογοητεύεστε αλλά ενισχύστε την προσπάθεια σας αξιοποιώντας τα λάθη που τυχόν είχατε υποπέσει, αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε και κάντε τη ζυγαριά σας σύμμαχο και συνοδοιπόρο που θα σας βοηθήσει να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας.

Η συμβουλή μας:

Ζυγιστείτε 1-2 φορές την εβδομάδα τηρώντας (ιδανικά) της ίδιες συνθήκες:

• Ίδια ημέρα και ώρα ζυγίσματος
• Ίδια ζυγαριά
• Χωρίς παπούτσια

Να θυμάστε ότι ο ρόλος του ζυγίσματος δεν είναι να σας απογοητεύσει αλλά να σας ενθαρρύνει και να σας υπενθυμίζει το στόχο σας. Ζυγιστείτε λοιπόν!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr