Αλμυρή πίτα γλυκοπατάτας

images_0aaaalmiro.jpg

Υλικά

Βάση δενδρολίβανο:

1 ¾ φλ. Αλέυρι για όλες τις χρήσεις

1 κτγ χοντροκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο

Αλάτι και πιπέρι

10 κτς κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους

1/3 φλ. Κρύο νερό

Γέμιση γλυκοπατάτας και παρμεζάνας

1 κιλό γλυκοπατάτες

½ φλ. Γάλα

½ κτγ ελαιόλαδο

½ φλ. Βούτυρο μαλακό

2 αυγά

¼ φλ. Τριμμένη παρμεζάνα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετείστε σε ένα μπλέντερ το αλεύρι, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ανακατευτούν καλά.
  2. Προσθέστε το κρύο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν χοντρά ψίχουλα. Πασπαλίστε κρύο νερό στο μείγμα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ και βάλτε στο ψυγείο για 1-2 μέρες.
  3. Τοποθετείστε τις γλυκοπατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τις με αλατισμένο νερό, μέχρι να πάρουν μια βράση. Μειώστε τη θερμοκρασία στο μισό και αφήστε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 50 λεπτά. Ξεπλένετε και προσεκτικά αφαιρείτε τη φλούδα.
  4. Ανακατέψτε το γάλα και το ελαιόλαδο σε ένα μπολ.
  5. Χτυπήστε τη γλυκοπατάτα και το μαλακό βούτυρο σε ένα μπολ χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το γάλα με το ελαιόλαδο, τα αυγά, την παρμεζάνα και το σκόρδο στο μείγμα και χτυπήστε μέχρι να γίνουν ένα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175. Ανοίξτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη και μεταφέρετε σε ένα πιάτο για πίτα, κόβοντας τις άκρες . Περιχύστε τη γέμιση στη ζύμη.
  7. Ψήνετε μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το πιέζετε στη ζύμη, 55-60 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει περίπου 5 λεπτά πριν τη σερβίρετε.

Πηγή : www.somaygies.gr

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’