Έφτασαν τα χάπια… σοκολάτας

images_1chocolate.jpg

Η γεύση της είναι μοναδική και οι άνθρωποι στους οποίους δεν αρέσει χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους ως… περίεργοι. Δεν υπάρχουν πολλοί που δεν λαχταρούν από καιρού εις καιρόν (ή και καθημερινά!) ένα κομμάτι σοκολάτας, γάλακτος ή μαύρη, σκέτη ή με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Πέρα από τη γεύση, το κακάο της σοκολάτας διαθέτει εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προλαμβάνουν καρδιακά νοσήματα και μειώνουν τον κίνδυνο από εγκεφαλικά επεισόδια. Το μόνο που μας κάνει να συγκρατούμαστε στην κατανάλωσή της είναι ο όχι και τόσο ευκαταφρόνητος αριθμός θερμίδων που κρύβεται σε κάθε κομματάκι της.

Τώρα όμως, φαίνεται ότι υπάρχει ένας νέος, πιο υγιής τρόπος για να φάει κάποιος σοκολάτα: γιατί σύντομα θα δούμε να κυκλοφορεί σοκολάτα σε χάπι, ακόμη και χωρίς θερμίδες! Το νέο συμπλήρωμα διατροφής περιέχει εκχύλισμα κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές φλαβονόλες που θεωρείται ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς – αν και μάλλον δεν θα μας δίνει την ίδια απόλαυση με την… παραδοσιακή κατανάλωση σοκολάτας.

Όλο και περισσότερες σοκολατοβιομηχανίες ασχολούνται με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν φλαβονόλες από κακάο, ενώ μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, η Barry Callebaut, σχεδιάζει να κυκλοφορήσει χάπια με φλαβονόλες. Αυτά τα χάπια έχουν ήδη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές υγείας, οι οποίοι συμφωνούν ότι βοηθούν την υγεία της καρδιάς. Η Callebaut, η οποία παρέχει τη σοκολάτα για τα παγωτά Magnum, έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τη γαλλική εταιρεία παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής Naturex για την παρασκευή των χαπιών.

Δύο άλλοι κολοσσοί της σοκολάτας, η Mondelez International Inc-που φτιάχνει τις διάσημες σοκολάτες Cadbury- και η Mars εξετάζουν την πώληση στην Ευρώπη μιας σειράς προϊόντων με φλαβονόλες σε κάψουλες και σκόνη. Η Mondelez International ερευνά τα οφέλη των αντιοξειδωτικών του κακάο, ενώ η Mars ανακοίνωσε τον Μάιο μία μελέτη πέντε ετών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ώστε να εξεταστεί ακόμη πιο λεπτομερώς η θετική επίδραση των φλαβονολών στην την υγεία μας.

Αξιωματούχοι για την ασφάλεια των τροφίμων της ΕΕ, υποστηρίζουν ότι 200 χιλιοστόγραμμα φλαβανολών κακάο βελτιώνει τη ροή της κυκλοφορίας του αίματος. Το νούμερο μεταφράζεται σε περίπου δύο μπάρες μαύρης σοκολάτας – δηλαδή περίπου 350 θερμίδες και 20 γραμμάρια λίπους. Αν προτιμάτε τη σοκολάτα γάλακτος, θα πρέπει να καταναλώσετε τέσσερις μπάρες και να επιβαρυνθείτε με περίπου 900 θερμίδες και 50 γραμμάρια λίπους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/