Μεταφράζοντας το νούμερο της ζυγαριάς σας!

images_0asezigaria.jpg

Μπορεί η ζέστη, τα πιο ελαφριά ρούχα και ο ερχομός του καλοκαιριού να σας οδηγεί στη ζυγαριά και στην επιθυμία να χάσετε βάρος για να βελτιώσετε την εμφάνισή σας… μήπως όμως ήρθε η ώρα να δείτε το βάρος από μια άλλη ματιά πέραν της εμφάνισης;

Στοχεύστε στην υγεία και όχι σε μια εικόνα!
Πόσο συχνά ξεκινώντας μια δίαιτα προσδιορίσατε το επιθυμητό για εσάς βάρος συγκρίνοντάς το με μια αδύνατη σιλουέτα, με αποτέλεσμα να θέσετε έναν ανέφικτο στόχο; Τις περισσότερες φορές η κινητήριος δύναμη στο να χάσουμε βάρος και ο στόχος που θέτουμε είναι άμεσα συνδεδεμένος με την εμφάνιση, παρακάμπτοντας όμως μια πιο ουσιαστική σχέση αυτή του βάρους με την υγεία. Προτού, λοιπόν, ξεκινήσετε την επόμενη δίαιτα βάζοντας έναν ανέφικτο στόχο πάρτε λίγο χρόνο να αξιολογήσετε ποιο είναι για εσάς το υγιές βάρος.

Το ιδανικό ή διαφορετικά υγιές βάρος διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι το βάρος στο οποίο έχουμε μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουμε χρόνιες ασθένειες συνδέεται με καλή ποιότητα ζωής και μας επιτρέπει να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Μπορούμε να το εκτιμήσουμε γρήγορα και εύκολα με βάση τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) (για να υπολογίσετε το δικό σας ΔΜΣ πατήστε εδώ) και την περιφέρεια μέσης. Ο ΔΜΣ μας βοηθά να ελέγξουμε την κατάσταση του βάρους ως προς το ύψος και να εκτιμήσουμε εάν το βάρος βρίσκεται σε φυσιολογικά πλαίσια, ενώ η περιφέρεια μέσης μας επιτρέπει να ελέγξουμε τον τρόπο κατανομής του λίπους (κεντρική κατανομή ή κατανομή μήλο Vs κατανομή αχλάδι) και το κατά πόσο αυτή επηρεάζει την υγεία.

Όταν ο ΔΜΣ βρίσκεται πάνω από τα φυσιολογικά όρια…
Σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις, όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) βρίσκεται στο επίπεδο του υπέρβαρου (25-30 kg/m2) ή της παχυσαρκίας (> 30 kg/m2), αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και καταστάσεων όπως:
• Καρδιαγγειακά νοσήματα
• Έμφραγμα
• Διαβήτης Τύπου 2
• Καρκίνος (ενδομητρίου, στήθους, παχέος εντέρου)
• Υπέρταση
• Δυσλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερίνη, υψηλά τριγλυκερίδια)
• Παθήσεις ήπατος και χοληδόχου κύστης
• Άπνοια ύπνου και αναπνευστικά προβλήματα
• Οστεοαρθρίτιδα
• Γυναικολογικά προβλήματα στις γυναίκες (άστατη περίοδος)

Τι σημαίνει ‘Σε Κίνδυνο’;
Το να βρίσκεται κάποιος ‘σε κίνδυνο’ να αναπτύξει σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει τη συγκεκριμένη πάθηση ή κατάσταση από κάποιον που έχει ένα Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στα επίπεδα του φυσιολογικού (ΔΜΣ= 18,5-24,9 kg/m2). Δεν σημαίνει όμως ότι απαραίτητα πως θα νοσήσει. Με άλλα λόγια, ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί ένα εργαλείο ελέγχου, αλλά όχι το μοναδικό για τη διάγνωση του κινδύνου να εκδηλώσει κάποιος μια ασθένεια. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη και η εξέταση κάποιων ακόμη παραγόντων από τον θεράποντα ιατρό, όπως εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ο γιατρός αναγνωρίσει πως ο ΔΜΣ βρίσκεται στο υπέρβαρο και συνυπάρχει υψηλή πίεση, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που ίσως συνταγογραφήσει, θα συστήσει τη μείωση βάρους και την αλλαγή του τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια θα παροτρύνει την αλλαγή συνηθειών που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι να μην πανικοβληθείτε!

Τα καλά νέα είναι πως αυτές οι αλλαγές του τρόπου ζωής σας – το να τρώμε πιο έξυπνα και να κινούμαστε περισσότερο – βοηθούν πράγματι να μειωθεί η πίεση αλλά και άλλοι κλινικοί δείκτες, ανεξάρτητα από το αν μειωθεί το βάρος ή όχι. Εφόσον, η απώλεια και η διατήρηση του χαμένου βάρους αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση, δεν είναι ενθαρρυντικό να ξέρετε ότι και μόνο οι αλλαγές αυτές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο; Θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και να μειώσετε το βάρος σας χωρίς άγχος!

Εάν η προσπάθεια αυτή φαντάζει αρχικά δύσκολη μπορείτε να επισκεφθείτε από κοντά έναν πτυχιούχο διαιτολόγο που θα σας παρέχει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, βασιζόμενος παράλληλα στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr