MCV, MCH, MCHC, RDW στο αίμα : τέσσερις σημαντικοί δείκτες στο check-up

images_aaamcv.jpeg

Τα MCV, MCH, MCHC, RDW αποτελούν σημαντικούς δείκτες στην γενική αίματος, που μας δείχνουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι τιμές MCV, MCH, MCHC, RDW, που αντιστοιχούν σε κάθε περίπτωση ατόμου που εξετάζεται υπολογίζονται αυτόματα από τα μηχανήματα των μοντέρνων αναλυτών αίματος, χωρίς την παρέμβαση του μικροβιολόγου και προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες στον παθολόγο.

Το MCV είναι ο μέσος όγκος ερυθρών. Ο αυτόματος αναλυτής υπολογίζει την κατανομή του μεγέθους των ερυθρών στο εξεταζόμενο αίμα και στη συνέχεια αυτή χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του MCV. To MCV ανιχνεύει με ακρίβεια κάθε γενική αύξηση ή μείωση του όγκου του ερυθρού αιμοσφαιρίου. Ο ειδικός παθολόγος πρέπει να διαγνώσει εάν η διαταραχή στο MCV, αντανακλά μία παροδική διαταραχή που προκαλείται από απλά παθολογικά προβλήματα(π.χ. κοινή ίωση), εάν πρόκειται για παραμόρφωση ερυθρών από παράγοντες στο αίμα που προκαλούν αλλοιώσεις κατά την εξέταση (π.χ. ωσμωτική διόγκωση λόγω αυξημένου σακχάρου), ή εάν υπάρχει μόνιμη διαταραχή σε κάποιο επίπεδο της φυσιολογικής ερυθροποίησης (π.χ. λόγω κακής απορρόφησης βιταμινών Β).

Το MCH, η μέση αιμοσφαιρίνη του ερυθρού, αποτελεί το μέσο όρο της αιμοσφαιρίνης του ερυθρού. Είναι εξαιρετικός δείκτης της ποσότητας της αιμοσφαιρίνης, που περιέχεται στο ερυθρό αιμοσφαίριο. Τα άτομα με έλλειψη σιδήρου και θαλασσαιμία έχουν ελάττωση MCH, λόγω αδυναμίας σύνθεσης φυσιολογικής ποσότητας αιμοσφαιρίνης. Συγγενής στο MCH, είναι ο MCHC, η μέση σωματική συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης. Ο δείκτης αυτός είναι πολύτιμος στην περίπτωση της κληρονομικής σφαιροκυττάρωσης.

Το RDW, το εύρος της κατανομής των ερυθρών, αποτελεί ένα δείκτη που παρέχει ο αυτόματος αναλυτής και παρουσιάζει την κατανομή των όγκων των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αποτελεί δείκτη της ανισοκυττάρωσης, των διακυμάνσεων δηλαδή του μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η τιμή του RDW, έχει σημαντικό ρόλο στην διαγνωστική προσπέλαση και εκτίμηση της αναιμίας.

Όταν οι διαταραχές MCV, MCH, MCHC, RDW ευρίσκονται εκτός φυσιολογικών ορίων, η σωστή παθολογική ιατρική εξέταση είναι επιβαλλόμενη. Ο τύπος των διαταραχών σε συνδυασμό με τα ευρήματα από την ιατρική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό κατευθύνουν την διάγνωση.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/