H πιο αναπάντεχη σύλληψη στα ιατρικά χρονικά

images_aaaasili.jpg

Όσο απίστευτο και να ακούγεται, μια γυναίκα έμεινε έγκυος κάνοντας πρωκτικό σεξ, σε μια περίπτωση που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που καταγράφεται. Καθώς πρόκειται για κάτι (σχεδόν) ιατρικώς αδύνατον, ένας αμερικανός γιατρός μίλησε για την έκπληξή του όταν ανακάλυψε ότι είχε συμβεί σε μία από τους ασθενείς του.

Ο Δρ Brian Steixner, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Ανδρών στο Jersey Urology Group στο Atlantic City, εξήγησε ότι μία από τις ασθενείς του είχε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται δυσπλασία επιχρισμάτων: εμφανίζεται στα θηλυκά έμβρυα όταν δεν αναπτύσσονται σωστά ο κόλπος, η ουρήθρα και το ορθό, με αποτέλεσμα να μην έχουν διαφορετικούς «σωλήνες» και οι λειτουργίες του εντέρου, της κύστης και οι αναπαραγωγικές να εξυπηρετούνται όλες από την ίδια οπή.

Η γυναίκα παραπέμφθηκε για χειρουργική επέμβαση ώστε να διορθωθεί η κατάσταση όταν ήταν νεότερη, μια τυπική θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, η επέμβαση ήταν λανθασμένη, με αποτέλεσμα η μήτρα της να συνδέεται λανθασμένα με το ορθό της.

Χρόνια αργότερα έμεινε έγκυος, προς έκπληξη του Δρ Steixner και των συνεργατών του: «Γνωρίζαμε για την κατάστασή της και την παρακολουθούσαμε για μια δεκαετία. Μετά από πάρα πολλές ακτινογραφίες, διαπιστώσαμε ότι έμεινε έγκυος από πρωκτικό σεξ».

Η κατάσταση έθεσε το επείγον ερώτημα αν θα ήταν ασφαλής η γέννηση, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, καθώς δεν υπήρχε ένα βιώσιμο κολπικό πέρασμα. Η λύση τελικά ήταν η καισαρική τομή.

Ωστόσο, ο Δρ Steixner λέει ότι η υπόθεση δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε κανέναν ότι μπορεί να υπάρξει σύλληψη με αυτόν τον τρόπο: «Πρόκειται για μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο, είναι σπανιότερη από τις σπάνιες».

Η μονάδα Δυσπλασίας Επιχρισμάτων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Great Ormond Street εξηγεί: «Η δυσπλασία επιχρισμάτων είναι μια εκ γενετής πάθηση που επηρεάζει μόνο τα κορίτσια. Πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, το ορθό, η ουρήθρα και ο κόλπος αποτυγχάνουν να διαχωριστούν σε ξεχωριστούς σωλήνες. Αυτό σημαίνει ότι ούρα και τα κόπρανα καταλήγουν σε ένα κοινό άνοιγμα στο περίνεο, την περιοχή όπου κανονικά βρίσκεται ο κόλπος. Συμβαίνει σε 1 στις 50.000 γεννήσεις και μπορεί να σχετίζεται με άλλες συγγενείς δυσπλασίες».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/