Τσούξιμο πρωκτού

images_aaaproktos.jpg

Η εμφάνιση τσουξίματος ή καύσους στην περιοχή του πρωκτού προκαλεί αρκετή δυσφορία στους πάσχοντες. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν επίμονο κάψιμο ή τσούξιμο, κατά την αφόδευση ή σε μόνιμη βάση. Εκροή βλέννας, κνησμός, διαταραχές κενώσεων, πόνος, ενδέχεται να συνοδεύουν το δυσάρεστο σύμπτωμα.

Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν κάψιμο ή τσούξιμο είναι μακρύς. Τα πιο κοινά νοσήματα είναι μικρόβια και λοιμογόνα, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, καρκινώματα, αιμορροΐδες, δερματικά νοσήματα.

Τα παθολογικά αυτά συμπτώματα μπορεί να πηγάζουν αμιγώς από κακές συνθήκες υγιεινής, κακή διατροφή, τοπική υπερευαισθησία ή απλή λειτουργική δυσκοιλιότητα.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που παρουσιάζετε τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα:

 Κάνετε συχνές τοπικές πλύσεις με άφθονο νερό.

 Αντικαταστήστε τα συνθετικά εσώρουχα με βαμβακερά.

 Να χρησιμοποιείτε υψηλής ποιότητας άοσμα υποαλλεργικά καθαριστικά για την καθαριότητα της περιοχής.

 Να κάνετε διατροφή που να περιλαμβάνει διατροφικές ίνες και να πίνετε άφθονο νερό. Τα σφιχτά ξηρά κόπρανα επιδεινώνουν την κατάσταση.

 Να αποφεύγετε κάθε πρακτική που μπορεί να προκαλέσει τραύματα στον πρωκτό.

Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται το διατροφικό ιστορικό, συνήθειες της καθημερινότητας και εξετάζεται η ύπαρξη αντικειμενικών παθολογικών σημείων. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή αξιολόγηση και την εκτίμηση της αναγκαιότητας διενέργειας ορισμένων ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/