Ο επίδεσμος που αλλάζει… χρώμα

images_aaa21.jpg

Ένας ειδικός ιατρικός επίδεσμο που αλλάζει χρώμα όταν ανιχνεύσει μόλυνση θα μπορούσε να μειώσει την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, σύμφωνα με τις ανακαλύψεις ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Bath.

Ο καινούριος αυτός επίδεσμος διαθέτει μικροσκοπικές κάψουλες με φθορίζουσα χρωστική ουσία: όταν οι τα βακτήρια ενός τραύματος απελευθερώσουν τοξίνες, οι κάψουλες ενεργοποιούνται, χρωματίζοντας τον επίδεσμο. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίσουν άμεσα βακτηριακές λοιμώξεις και να τις αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Η εφαρμογή του επιδέσμου θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική και χρήσιμη σε παιδιά με εγκαύματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε βακτηριακές μολύνσεις, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ωριμάσει πλήρως και είναι λιγότερο αποτελεσματικό από εκείνο των ενηλίκων.

Αυτού του είδους οι λοιμώξεις μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση των πληγών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη χρονικό διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο και ορισμένες φορές μπορεί να αφήσουν μόνιμες ουλές. Σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις βεβαίως, οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή ακόμη και στον θάνατο.

Οι γιατροί θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί μια λοίμωξη γρήγορα και απλά χωρίς την αφαίρεση του επιδέσμου, μια διαδικασία η οποία μπορεί να αποδειχθεί επώδυνη για τον ασθενή και να του δημιουργήσει σημάδια. Για αυτό τον λόγο, συχνά συνταγογραφούνται αντιβιοτικά για προληπτικούς λόγους, προτού ακόμη επιβεβαιωθεί μια μόλυνση.

Ωστόσο, η θεραπεία με αντιβιοτικά όταν δεν υπάρχει μόλυνση, μπορεί να οδηγήσει σε βακτήρια με αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά – και η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι ένα μείζον πρόβλημα για την υγεία.

Αυτή τη στιγμή ο ειδικός επίδεσμος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της έρευνας, όμως η ομάδα από το πανεπιστήμιο του Bath έχει λάβει χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Μεγάλης Βρετανίας για να συνεχίσει την μελέτη της, με στόχο ο επίδεσμος να φτάσει στο στάδιο της παραγωγής και της χρήσης από το ιατρικό προσωπικό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/