Μια διαφήμιση που προσελκύει τα… κουνούπια

images_aaamosquito.jpg

Μια υπαίθρια διαφήμιση, κατασκευασμένη να προσελκύει και να σκοτώνει τα κουνούπια, τοποθετήθηκε σε κεντρικά σημεία του Ρίο ντε Τζανέιρο από εταιρείες marketing της Βραζιλίας.

Η ειδική outdoor διαφημιστική πινακίδα απελευθερώνει ένα μίγμα διαλύματος γαλακτικού οξέος που μιμείται τη μυρωδιά του ιδρώτα του ανθρώπου και διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο εκπνέεται κατά την ανθρώπινη αναπνοή.

Οι εφευρέτες της δημοσίευσαν τα σχέδια της δωρεάν (βρείτε τα εδώ) και ενθαρρύνουν τους ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να την κατασκευάσουν. Ωστόσο, ένας ειδικός επί του θέματος προειδοποίησε ότι το project θα μπορούσε να λειτουργήσει και αντίστροφα, προσελκύοντας τα έντομα σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι.

Οι δύο εταιρείες πίσω από το Mosquito Killer Board, η Posterscope και η NBS, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στον αγώνα κατά του ιού Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών.

Τα έντομα προσελκύονται από το άρωμα της πινακίδας από απόσταση έως και 2,5 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με τους δημιουργούς της. Στη συνέχεια παγιδεύονται μέσα σε αυτήν και μπορεί κάποιος να τα δει μαζί με το μήνυμα που φέρει η πινακίδα και το οποίο εξηγεί τον σκοπό της. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί δύο Mosquito Killer Board  στο Ρίο ντε Τζανέιρο τηw Βραζιλίας.

«Είναι εντυπωσιακό πόσα κουνούπια μπορούν να παγιδευτούν και πόσες ζωές μπορούν να σωθούν με αυτήν την ιδέα» δήλωσε ο Otto Frossard της Posterscope και συμπλήρωσε ότι το κόστος της εφεύρεσης δεν ξεπερνάει τα 200 δολάρια.

«Νομίζω ότι κάθε τι που μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών είναι καλό», είπε ο Δρ Chris Jackson, ένας ειδικός στον έλεγχο παρασίτων στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Ιδιαίτερα συσκευές όπως αυτή που προσελκύουν και σκοτώνουν τα θηλυκά που τρέφονται με αίμα, καθώς είναι μόνο τα θηλυκά κουνούπια που τσιμπάνε», εξήγησε.

Ο Δρ Jackson είπε ότι, ενώ η επιστήμη που εφαρμόζεται στις πινακίδες είναι αποτελεσματική, η τοποθέτησή τους σε δημόσιους χώρους και η προσέλκυση της προσοχή όχι μόνο των εντόμων αλλά και του κόσμου, θα μπορούσε να είναι πρόβλημα.

«Ίσως δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε σημεία με μεγάλη κίνηση πεζών: προσελκύουμε πεινασμένα κουνούπια σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι ίσως κάθονται με εκτεθειμένα χέρια και πόδια».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/