Και όμως, το κινητό βλάπτει

images_aaaaphone.jpg

Η επιστημονική αντιπαράθεση για το αν τα κινητά τηλέφωνα βλάπτουν την υγεία μας κρατάει εδώ και πολλά χρόνια – από τότε σχεδόν που εμφανίστηκαν τα πρώτα στην αγορά.

Και ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία ήταν καθησυχαστικά για τους χρήστες κινητών (δηλαδή σχεδόν για όλους μας) μια σημαντική μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου.

Η ενδελεχής και σε βάθος χρόνου μελέτη αξιολόγησης που διεξήχθη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στην μακροχρόνια διαμάχη για τις επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών των κινητών τηλεφώνων.

Ερευνητές από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας εξέθεσαν αρσενικούς αρουραίους στον τύπο των ραδιοσυχνοτήτων που συνήθως εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα. Μετά από την έκθεση, δύο τύποι όγκων βρέθηκαν στα ζώα -στον εγκέφαλο και την καρδιά – με «χαμηλή συχνότητα εμφάνισης». Τέτοιου είδους όγκοι δεν βρέθηκαν σε αρουραίους που δεν είχαν εκτεθεί στις συχνότητες.

Τα πειράματα για τις ανάγκες της μελέτης έγιναν σε περισσότερους από 2.500 αρουραίους, για διάφορα χρονικά διαστήματα, σε μια περίοδο δύο ετών.

Στην έκθεση που κυκλοφόρησε μαζί με τη μελέτη, οι ερευνητές δήλωσαν: «Με δεδομένη την εκτεταμένη χρήση των κινητών επικοινωνιών μεταξύ των χρηστών όλων των ηλικιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και μια πολύ μικρή αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου που προκύπτει από την έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, θα μπορούσε να έχει ευρεία συνέπειες για τη δημόσια υγεία».

Η μελέτη θεωρείται ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες, εις βάθος αναλύσεις της σχέσης μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου, κοστίζοντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ 25 εκατομμύρια δολάρια για την διεξαγωγή της.

Ο Ron Melnick, ένας πρώην ερευνητής του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας που εξέτασε τα αποτελέσματα της μελέτης, δήλωσε: «Κάποιοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος – νομίζω ότι αυτή η έρευνα σταματά αυτού του είδους τις δηλώσεις».

Η επιστημονική κοινότητα έχει διχαστεί σχετικά με το θέμα, από τότε που αναδείχθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και της χρήση του κινητού τηλεφώνου, αλλά έχουν επικριθεί για τη μεθοδολογία ή για το μικρό μέγεθος του δείγματος που χρησιμοποιούσαν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/