Αλκαλική φωσφατάση : Mια χρήσιμη εργαστηριακή μέτρηση

images_aaalka.jpg

Η ολική αλκαλική φωσφατάση του αίματος, είναι ένα ένζυμο, το οποίο περιλαμβάνει αρκετές μορφές και παράγεται σε αρκετούς ιστούς του σώματος. Έχουν ευρέως μελετηθεί τέσσερα γονίδια που κωδικοποιούν τα αντίστοιχα ισοένζυμα. Συγκεκριμένα, το μη ειδικό ιστικό γονίδιο κωδικοποιεί ισοένζυμα νεφρών, ήπατος και οστών, το πλακουντιακό γονίδιο κωδικοποιεί ισοένζυμο του πλακούντα, το εντερικό γονίδιο εντερικό ισοένζυμο, το βλαστικό γονίδιο ισοένζυμο όρχεων, θύμου, πνευμόνων.

Οι αυξήσεις της αλκαλικής φωσφατάσης, δεν είναι σπάνιες, κατά την ιατρική παθολογική πράξη. Διακρίνουμε:

1. Καλοήθεις – φυσιολογικές αυξήσεις : Μικρές αυξήσεις σε αναπτυσσόμενους οργανισμούς και κατά την κύηση είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα

2. Παθολογικές αυξήσεις λόγω οργανικών νοσημάτων : Η οστεοπόρωση, τα μεταστατικά καρκινώματα, οι παθήσεις της χολής είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατηγορίας.

3. Αυξήσεις λόγω παθολογικής δράσης παραγόντων: Η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με ασκορβικό οξύ, η κατάχρηση αλκοόλ, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατηγορίας.

Η μείωση των επιπέδων της αλκαλικής φωσφατάσης είναι σπανιότερη. Τα φάρμακα, οι διατροφικές ελλείψεις και οι ορμονικές διαταραχές είναι οι κυριότερες αιτίες.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/