Πύον στο λαιμό

images_aaapion.jpg

Ο λαιμός συνδέει την κεφαλή με τον κορμό του σώματος. Η εμφάνιση πύου στο λαιμό οφείλεται στην ανάπτυξη φλεγμονής και στη συσσώρευση φλεγμονωδών στοιχείων στην περιοχή.

Το πύο μπορεί να ευρίσκεται εξωτερικά ή να ευρίσκεται εσωτερικά στον λαιμό και να γίνεται αντιληπτό όταν ο πάσχοντας ανοίγει το στόμα του. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκωπής περιοχής ή στιγμάτων. Οι αμυγδαλές δύο μορφώματα, πλούσια σε λεμφικό ιστό που ευρίσκονται στη βάση της γλώσσας, ενδέχεται να παρουσιάζουν πύο επίσης.

Οι γενικές κατηγορίες νοσημάτων που προκαλούν φλεγμονή και πυώδη βύσματα στην περιοχή του λαιμού είναι:

1. Λοιμώξεις

2. Διαταραχές ανοσοποιητικού

3. Βλάβες στην αρχιτεκτονική της περιοχής (π.χ. από νεοπλάσματα, αλλεργίες, παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι, δερματικά νοσήματα ή νοσήματα σμηγματογόνων επί εμφάνισης πύου μόνο εξωτερικά κ.λπ.)

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα αίτια είναι οι λοιμώξεις. Το είδος των λοιμωδών αιτίων διαφέρουν ανάλογα με την εντόπιση και τη μορφή του πύου. Μεταξύ των αιτίων είναι οι ιώσεις, ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, ο ιός της ιλαράς, ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης EPSTEIN BARR, o CMV, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως η NEISSERIA GONORRHEA o HIV, το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, μύκητες κλπ. Τα συμπτώματα είναι πονόλαιμος, ενόχληση στο λαιμό, πυρετός, πρήξιμο, ερυθρότητα, κακουχία.

Η διακοπή του καπνίσματος, η καλή ενυδάτωση, η καλή διατροφή που στα υγιή άτομα περιλαμβάνει φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων, οι καλές συνθήκες υγιεινής, είναι σημαντικά. Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα, απαιτείται εφαρμογή ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε εσείς που έχετε πύο στο λαιμό:

1. Η σωστή ιατρική εξέταση και θεραπεία είναι επιβεβλημένη.

2. Σήμερα με τα καινούρια αποτελεσματικά φάρμακα που έχουμε στην διάθεσή μας, η χειρουργική αντιμετώπιση σπάνια είναι απαραίτητη, στην περίπτωση πύου που υποτροπιάζει.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/