Πόνος πρωκτού

images_aaapropain.jpg

Ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού είναι ένα παθολογικό πρόβλημα που προκαλεί αρκετή δυσφορία στον πάσχοντα.

Τα άτομα που παρουσιάζουν την παθολογική αυτή κατάσταση, παρουσιάζουν επίμονο άλγος, το οποίο μπορεί ή όχι να συνοδεύεται από βλέννα, κάψιμο, κνησμό, διαταραχές στην θερμοκρασία του σώματος. Κατά την επισκόπηση της περιοχής μπορεί να υπάρχει εξάνθημα, ερυθρότητα, πρήξιμο.

Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται μόνο κατά την αφόδευση ή να είναι μόνιμος. Η κατάσταση, σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγεί τους πάσχοντες να αναβάλλουν την κένωση, λόγω του φόβου επώδυνων συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας ή την επιδείνωση προϋπάρχουσας δυσκοιλιότητας.

Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν πόνο στον πρωκτό είναι μακρύς και περιλαμβάνει αφροδίσια, κοινά μικρόβια και λοιμογόνα, σχηματισμό περιπρωκτικών συριγγίων και αποστημάτων, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, καρκινώματα, αιμορροΐδες, δερματικά νοσήματα. Το παθολογικό αυτό πρόβλημα μπορεί να πηγάζει αμιγώς από κακές συνθήκες διατροφής και υγιεινής, τραύματα κατά τη συνουσία από τον πρωκτό ή τοπική υπερευαισθησία.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που παρουσιάζετε το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα:

 Κάνετε συχνές τοπικές πλύσεις με άφθονο νερό.

 Αντικαταστήστε τα συνθετικά εσώρουχα με βαμβακερά.

 Να χρησιμοποιείτε υψηλής ποιότητας άοσμα υποαλλεργικά καθαριστικά για την καθαριότητα της περιοχής.

 Να κάνετε διατροφή που να περιλαμβάνει διατροφικές ίνες και να πίνετε άφθονο νερό. Τα σφιχτά ξηρά κόπρανα επιδεινώνουν την κατάσταση.

 Να αποφεύγετε κάθε πρακτική που μπορεί να προκαλέσει τραύματα στον πρωκτό.

 Κατά την ιατρική εξέταση θα αξιολογηθεί με ακρίβεια η περίπτωση και θα εκτιμηθεί η αναγκαιότητα διενέργειας ορισμένων ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/