Ξηροστομία

images_aaadontia-diatrofi.jpg
Το στόμα αποτελεί μία από τις πύλες που συνδέουν το εσωτερικό του σώματος, με τον εξωτερικό κόσμο. Ένα από τα συνηθέστερα παθολογικά συμπτώματα, που οδηγούν τους ασθενείς στα παθολογικά ιατρεία είναι η ξηροστομία. Ο ασθενής που προσέρχεται στο ιατρείο παραπονείται χαρακτηριστικά ότι «στεγνώνει το στόμα του», κατάσταση που αρκετές φορές προκαλεί πόνο και αυξημένη ευαισθησία κατά την διάρκεια του φαγητού ή διαταραχές γεύσης. Ξηροστομία εμφανίζεται όταν η ροή της σιέλου μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%. Το άγχος, οι οδοντιατρικές επεμβάσεις, οι ιώσεις μπορεί να προκαλέσουν παροδικά ξηροστομία.
 
Η σίελος περιέχει νερό, βλεννίνη, αντιμικροβιακούς παράγοντες, επιδερμικό αυξητικό παράγοντα, ιχνοστοιχεία, ρυθμιστικά συστήματα. Εκκρίνεται από αδένες της παρωτίδας και άλλους εκατοντάδες σιελογόνους αδένες. Η σίελος είναι σημαντική για την ομαλή πέψη, την προστασία των δοντιών, την εξουδετέρωση των μικροβίων που εισέρχονται στο στόμα, ενώ ασκεί και τοπική ρυθμιστική δράση. Η μικροβιακή παρωτίτιδα αποτελεί επιπλοκή της εμμένουσας ξηροστομίας, λόγω τοπικού πολλαπλασιασμού μικροβίων.
 
ΑΙΤΙΑ ΕΜΜΕΝΟΥΣΑΣ ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑΣ
 
1. Φάρμακα.
 
2. Συστηματικά νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις όπως μεταβολικές διαταραχές (π.χ. αύξηση σακχάρου αίματος), ειδικές λοιμώξεις, αφυδάτωση, αυτοάνοσα νοσήματα.
 
3. Τοπικές παθήσεις στόματος, παρωτίδας, σιελογόνων.
4. Ψυχιατρικά νοσήματα.