Όλη η αλήθεια για το γάλα

images_aamilk.jpg

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανησυχία σχετικά με το αγελαδινό γάλα και την πιθανότητα τα οιστρογόνα που περιέχει να προκαλούν εμφάνιση ορμονο-εξαρτώμενων όγκων.

Πιο συγκεκριμένα, η ανησυχία είναι ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλεί τόσο την μετάλλαξη προκαρκινικών κυττάρων σε καρκινικά όσο και ότι επιταχύνει την ανάπτυξη ορμονο-εξαρτώμενων όγκων.

Η ανησυχία αυτή ξεκίνησε όταν σε μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες που έγιναν στην Ιαπωνία διαπιστώθηκε ότι μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη αυξήθηκαν κατά 25 φορές. Αυτό που άλλαξε δραματικά μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο στη διατροφή των γιαπωνέζων, ήταν η αύξηση της κατανάλωσης αυγών, κρέατος & γαλακτοκομικών κατά 5, 10 & 20 φορές αντίστοιχα.

Ωστόσο οι μελέτες αυτές δεν ήταν τόσο καλά σχεδιασμένες, ώστε σε συμπεριλαμβάνουν όλους τους πιθανούς παράγοντες (εκτός της διατροφής) που θα  μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την αύξηση αυτή στα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη.

Σε μια σύγχρονη εργαστηριακή μελέτη, κατά την οποία έγιναν 14 πειράματα όπου σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη προστέθηκε βιολογικό γάλα, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 30% στην ανάπτυξη των κυττάρων αυτών μετά την προσθήκη του γάλακτος. Αντίθετα, η προσθήκη γάλακτος αμυγδάλου στα ίδια κύτταρα είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή τους κατά 30%.

Εντυπωσιακό. Έτσι δεν είναι;

Παρόλα αυτά θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι αυτό που συμβαίνει μέσα σε ένα εργαστήριο δεν είναι απαραίτητα και αυτό που συμβαίνει μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπάρχουν 2 βασικά είδη επιστημονικών μελετών οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες προκειμένου να μελετήσουν τις πραγματικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση γαλακτοκομικών στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη σε πραγματικούς ανθρώπους. Το ένα είδος είναι μελέτες στις οποίες συμμετέχουν άτομα που έχουν νοσήσει από καρκίνο του προστάτη οι οποίοι καλούνται να περιγράψουν τις διατροφικές συνήθειες τα προηγούμενα χρόνια (retrospective, case-control studies) και το άλλο είδος περιλαμβάνει μελέτες όπου οι επιστήμονες παρακολουθούν τις διατροφικές (κι άλλες) συνήθειες ατόμων για πολλά χρόνια και βλέπουν ποιοι από αυτούς εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη (prospective, cohort studies). Πέρα από τα δύο αυτά είδη μελετών υπάρχουν και οι ακόμη πιο υψηλής ποιότητας μελέτες μετα-ανάλυσης όπου οι επιστήμονες μελετούν τα αποτελέσματα πολλών μελετών μαζί από τα 2 βασικά είδη.

Τι μας έδειξαν λοιπόν αυτές οι πολύ αξιόπιστες μελέτες (meta-analysis);

Μας έδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και του καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα μια ακόμη νέα μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα γαλακτοκομικών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο μετέπειτα στη ζωή τους.

Άρα είμαστε σίγουροι ότι το αγελαδινό γάλα προκαλεί καρκίνο του προστάτη;

Η απάντηση είναι όχι. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το  National Cancer Institute δεν έχει διερευνηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο τα συστατικά του γάλακτος αλληλεπιδρούν με τις ορμόνες στον ανθρώπινο οργανισμό ούτε ποιες ακριβώς ορμόνες εμπλέκονται στη διαδικασία.

Συμπέρασμα: Αναμένουμε νέες μελέτες για να είμαστε 100% σίγουροι, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το φυτικό γάλα αμυγδάλου αποτελεί καλύτερη & ασφαλέστερη επιλογή.

Πηγή : https://nutritiontherapy.gr/