Πονοκέφαλος απο δυσανεξία στα τρόφιμα

images_aaaponokef.jpg

Η κατηγορία αυτή της δυσανεξίας έχει ως χαρακτηριστικό ότι τα ευαίσθητα άτομα εμφανίζουν ως μόνο σύμπτωμα μετά την κατανάλωση του ύποπτου τροφίμου τον πονοκέφαλο. Δεν αποτελεί αμιγή τροφική αλλεργία. Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Τα πιο συνηθισμένα εκλυτικά αίτια τρόφιμα είναι:

•    Επεξεργασμένα τρόφιμα, που έχουν υποστεί ζύμωση, τουρσιά, φυστικοβούτυρο, κρέτατα με νιτρικά άλατα τρόφιμα που περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG).
•    Σοκολάτα.
•    Τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη. Η τυραμίνη είναι μια ουσία που ευρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες σε πολλά τρόφιμα. Η τυραμίνη στον άνθρωπο μεταβολίζεται από το ένζυμο οξειδάση της μονοαμίνης. Η διάσπαση των πρωτεϊνών καθώς το τρόφιμο συντηρείται είναι η κύρια οδός αύξησης της τυραμίνης στα τρόφιμα.

 Υψηλές συγκεντρώσεις τυραμίνης έχουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υφίστανται μακρά «ωρίμανση». Έτσι, για παράδειγμα, τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες τυραμίνης είναι τα αλλαντικά τα συντηρημένα ψάρια το κόκκινο κρασί, το τυρί υψηλής ωρίμανσης,  οι σάλτσες σόγιας, το τουρσί.

Άτομα με ιδιοσυγκρασιακή δυσλειτουργία κατά το μεταβολισμό της τυραμίνης παρουσιάζουν κρίσεις κεφαλαλγίας από τυραμίνη. Η αποφυγή του των τροφίμων που περιέχουν τυραμίνη – συμπεριλαμβανομένων των πεπαλαιωμένων τυριών αλκοολούχων ποτών και μεταποιημένων κρεάτων – είναι στις περιπτώσεις αυτές απαραίτητη.

•    Αβοκάντο, μπανάνα, εσπεριδοειδή.
•    Κρέατα με νιτρικά άλατα (αλλαντικά).
•    Κρεμμύδια.
•    Καφεΐνη. Πλούσιες πηγές καφεΐνης είναι ο καφές και τα ποτά τύπου cola.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/